Hoy por Hoy GironaHoy por Hoy Girona
Actualidad

Mor una dona a Cadaqués esperant una ambulància que va trigar més d'una hora en arribar

Una dona es va ennuegar mentre sopava en un vaixell atracat a Cala Culip de Cadaqués va morir dissabte mentre esperava una ambulància que va trigar una hora i 10 minuts en atendre-la. Els equips d'emergències no van poder accedir a la zona perquè hi havia una tanca que havia d'obrir la policia

Camí que travessa el Pla de Tudela i porta a Cala Culip / Anna Camps (ACN/Arxiu)

Una dona va morir dissabte a la nit en una cala del Cap de Creus mentre esperava que arribés una ambulància de Cadaqués, que va trigar una hora i 10 minuts en atendre-la. El problema és que ni el vehicle d'emergències ni el metge del poble van poder accedir fins al lloc perquè hi havia una tanca, que havia d'obrir la policia.

La dona, de nacionalitat francesa i d'uns 60 anys, es va ennuegar mentre sopava en un veler atracat a la Cala Culip, a pocs quilòmetres del far del Cap de Creus. Els seus acompanyants van trucar de seguida al 112. Eren les 22:38 de la nit. La patrulla de Mossos, que venia de Roses, i la de la Policia Local de Cadaqués van accedir al veler a les 23:40, al cap d'una hora de l'avís, i l'ambulància i el metge del poble poc abans de la mitjanit, concretament a les 23:58, segons els registres del SEM.

Però els sanitaris havien arribat molt abans a prop de la cala. El problema és que no van poder baixar-hi perquè l'accés principal, al Pla de Tudela, on hi havia hagut el Club Med, estava barrat amb tanques. Per entrar-hi cal una clau que tenen els serveis d'emergència, com la policia o els bombers, però que no du l'ambulància.

El metge que estava de guàrdia al CAP de Cadaqués, Rafael Macau ha explicat a SER Catalunya que hi va haver descoordinació i que ho va viure amb molta impotència: "No crec que fos un error, més aviat un problema de coordinació dels que ens envien a llocs que no saben on són. El més absurd, el més estrambòtic que ens va passar és que a la carretera de camí al Cap de Creus vam quedar el metge, l'ambulància del SEM i el vehicle medicalitzat mentre la policia i fins i tot els bombers van poder baixar fins al veler".

Els sanitaris van arribar primer però com que no van poder entrar per Tudela, van buscar un accés alternatiu a peu per un corriol. Quan la Policia Local i Mossos van arribar després, no els van veure perquè eren més endavant, en un voral de la carretera, a un quilòmetre i mig.

El metge d'atenció primària, Rafael Macau estava al CAP de guàrdia quan a les 22:48 va rebre l'avís del 061 que l'alertava que "en una cala a prop del far del Cap de Creus hi havia una dona que s'havia ennuegat i que estava cianòtica, de color blau". Ell va demanar-los que avisessin la Policia Local perquè l'anessin a buscar i l'acompanyessin fins al lloc, sobretot sent de nit i en un punt tan apartat. Però van passar uns minuts i veient que no es presentaven, va decidir trucar-los. "Els municipals em van dir que ells s'havien de quedar al poble, que només eren dos agents i que els Mossos ja em vindrien a recollir." Però com que no apareixia ningú, el metge va agafar els seus estris i va decidir marxar amb el cotxe de l'ICS cap al Cap de Creus. Abans va fer una altra trucada al 061 per tenir més detalls de la posició del veler i va aconseguir saber que estava atracat a la Cala Culip.

El regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Cadaqués, Eleuteri Serra ha explicat que la Policia Local no va anar a buscar al metge del CAP "perquè ningú els havia activat, ni el 112, ni el 061, ni Mossos". I reconeix que hi va haver "un retard" que atribueix "a una confusió telèfonica i a què ningú va activar la Policia Local de Cadaqués perquè es posés en marxa".

En un cúmul de despropòsits, l'ambulància del SEM, que té la base a Cadaqués, va anar primer fins a un altre far del municipi. Però va canviar de direcció quan va aconseguir informació més precisa. El metge de primària i l'ambulància van coincidir a la carretera durant el trajecte. I es van trobar la tanca del Pla de Tudela barrada. Per això van decidir buscar una alternativa.

"Dos tècnics del SEM van baixar a peu per un corriol per intentar arribar fins a la Cala Culip però no van aconseguir accedir-hi i van decidir tornar a pujar a la carretera. Jo mentrestant vaig fer diverses trucades a la Policia Local i al 061 però no tenia cobertura, fins i tot vaig pujar a un turonet", explica Macau, que dissabte a la nit es va indignar molt amb la situació, explica.

Mossos i Policia Local van acabar accedint a la Cala Culip a les 23:40. Van intentar reanimar la víctima al mateix veler sense èxit. Fins i tot li van posar un desfibril•lador, expliquen fonts policials.

Els serveis sanitaris seguien mentrestant a la carretera a un quilòmetre i mig de les tanques. I mentre buscaven una solució, va arribar el Vehicle Medicalitzat (VAM) activat des de l'Hospital de Figueres. Ningú l'esperava al trencant del Pla de Tudela i va passar de llarg. "Algun policia hauria d'haver-se quedat a dalt esperant els sanitaris, hi era tothom menys nosaltres tot i que havíem arribat al lloc abans", recorda Macau.

El Vehicle Medicalitzat va trobar el metge de primària i l'ambulància del SEM al voral. Per emissora van sentir que les tanques de Tudela ja estaven obertes. La policia i fins i tot els Bombers Voluntaris ja hi eren. Els serveis sanitaris van aconseguir arribar-hi a les 23:58. Pel camí cap a la Cala Culip van trobar una patrulla de la Policia Local que pujava a buscar-los.

Quan el metge i tot l'equip d'emergències van poder atendre la víctima, la dona ja estava en parada cardíaca. Ni abans la policia, ni després els metges la van aconseguir reanimar.

Fonts de Mossos han assegurat que el 061 va comunicar en dues ocasions que no era necessària la seva presència al lloc perquè ja se n'ocupava la Policia Local però quan Mossos va trucar als municipals, no sabien res de l'avís. El SEM assegura que va tenir molts problemes per contactar amb la Policia Local perquè o comunicaven o les línies estaven sobrecarregades. Quan Macau va tornar al CAP a la una de la matinada va provar de trucar-hi i també va tenir problemes. El metge també va descobrir després que tenia tres trucades perdudes de la policia dels minuts que havia estat sense cobertura al Cap de Creus.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00