Sociedad

Un representant dels EUA assegura que ja venien advertint Andorra de males pràctiques en alguns bancs

Jordi Cinca assegura que l'única comunicació a l'executiu és una nota del 2014 on s'insta Andorra a aplicar les recomanacions del Moneyval contra el blanqueig de capitals

Andorra la Vella

S'embolica la troca. Anton Smith, conseller d'Afers Econòmics de l'Ambaixada dels Estats Units a Madrid, ha assegurat en una conferència organitzada per Ausbanc  (associació espanyola d'usuaris de serveis bancaris) sobre prevenció de blanqueig, que les autoritats americanes venien advertint Andorra des de feia temps de males pràctiques en algunes entitats bancàries.

"L'any passat vam assenyalar la nostra inquietud en uninforme oficial dirigit a l'atenció de les autoritats (andorranes) sobre alguns errors en el sistema identificats pel Moneyval i pel FATF (el GAFI). No dic que no se n'han adonat però no han actuat amb la fluïdesa que estàvem esperant i per això al final hem agafat el martell" diu Smith en la seva intervenció per afegir "espero que l'activitat, especialment l'activitat dels que tenen els comptes legítims a BPA pugi seguir sense massa impacte negatiu pel que hem fet".

Al respecte d'aquesta declaració, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha assegurat que "ni el Govern, ni l'INAF ni la UIF no han rebut durant els últims 4 anys cap comunicació del FinCEn ni de cap altra autoritat americana en referència a Banca Privada d'Andorra".

Jordi Cinca aclareix en roda de premsa les comunicacions rebudes pel FinCEN abans del 4 de març

00:40

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0113720150528101137/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cinca, però, ha reconegut que hi va haver una comunicació l'abril del 2014 que feia referència a l'avaluació del Moneyval, concretament al casos de blanqueig de diners en efectiu. Es tracta d'una nota on s'instava Andorra a aplicar les millores contra el blanqueig recomanades per l'organisme depenent del Consell d'Europa. I cap més.

No obstant el portaveu va indicar a preguntes de la premsa que tant l'UIF com l'INAF "s'han comunicat amb el FinCEN però per a casos en instrucció, res a veure amb BPA".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00