Sociedad
REUS 24M

CiU i CUP es reuneixen després de les eleccions sense cap acord

CiU i CUP s'han reunit aquest divendres per tal d'acostar posicions de cara el futur govern de la ciutat. La reunió no ha acabat amb cap acord. La CUP, fidel a les seves promeses, ha fet pública l'acta de la reunió, i així ho farà amb tots els contactes que mantingui fins el 13 de juny.

Bandera de la CUP onejant a la plaça del Mercadal durant la nit electoral. / ACN

Reus

La CUP no ha fallat. Aquest divendres ha començat la ronda de contactes amb els diferents grups municipals de l’Ajuntament després de les eleccions del passat diumenge. O potser caldria dir que ha estat CiU qui ha iniciat la ronda de contactes amb la CUP, perquè les dues formacions semblen obligades a entendre’s si es vol garantir una estabilitat a llarg termini a la Plaça del Mercadal. El partit de David Vidal ha fet pública l’acta de la trobada en aquest document.

Sigui com sigui, la reunió tampoc ha servit per massa. Més enllà d’evidenciar-se les diferències polítiques i de gestió de la ciutat, també s’ha vist com i de quina manera es posiciona CiU davant les exigències de la CUP. Anem punt per punt.

CiU i CUP només estan d’acord en la voluntat de fer més partícip la ciutadania en l’activitat pública i en la voluntat de redactar un nou planejament urbanístic que sigui viable i que compacti la ciutat, amb una àmplia presència de la bicicleta.

Per la resta -la independència, una auditoria del deute, el tancament de Reus Esport i Lleure i la reordenació severa de les llistes d’espera de l’Hospital, entre d’altres-, els dos partits estan lluny d’entendre’s.

La CUP parla només de pactes puntuals

Encara queda molt pel 13 de juny, i el més probable és que CiU i CUP es tornin a reunir en les properes setmanes. Però d’entrada, la visió del partit de David Vidal és clara, tal i com remarca l’acta feta pública aquesta tarda en la seva part final: ‘No hi haurà acord de governabilitat però es pot explorar acords puntuals’, asseguren la gent de la CUP.

De fet, si es vol un govern estable i amb un nombre de partits òptim, la CUP és clau per conformar govern amb els convergents. Un bloc sobiranista, que podria sumar ERC, és la suma més raonable (3 partits que sumen 15 regidors). Totes les altres sumes aritmètiques que busquin una majoria absoluta al consistori impliquen, inexorablement, fins a 4 formacions, amb ideologies completament dispars.

La gran incògnita, el PSC

Més enllà del paper de la CUP, també el PSC té part de la paella pel mànec tot i la patacada de diumenge (van passar de 8 a 4 regidors, els pitjors resultats de la història de les eleccions municipals a Reus). I és que són la 4rta força política de la ciutat, i poden decantar la balança per convertir a Pellicer en alcalde, o bé per convertir a Vidal...

Els socialistes es posaran a treballar el proper dilluns amb la resta de formacions, i ja han anunciat reunions amb CiU i la CUP. Serà segurament després d’aquestes primeres trobades que es podrà intuir com i de quina manera vol ser decisiu el PSC des de la oposició o des del govern aquest mandat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00