Actualidad
De l'1 al 5

Els nivells d'alerta gihadista en suspens

La Direcció General de la Policia ha aparcat temporalment la instrucció interna dels Mossos que regula l'escala d'amenaça a petició del Ministeri de l'Interior, que ha renovat el pla estatal

Tres agents de la Brigada Mòbil a l'estació de Sants de Barcelona / Anna Punsí

Barcelona

La Direcció General de la Policia ha suspès la instrucció interna que regula els nivells d'amenaça terrorista que hi ha a Catalunya. Ho ha fet a petició del Ministeri de l'Interior. Ara la Generalitat ha d'estudiar com l'adapta al que s'ha aprovat a l'Estat i insisteix que no afecta en les mesures de prevenció i protecció.

Als Mossos els serà força senzill adaptar-se ja que el Ministeri de l'Interior ha definit 5 nivells d'alerta, de l'1 al 5 passant de risc baix, a moderat, mitjà, alt i molt alt. I a Catalunya ja s'aplicaven aquests 5 nivells igual com a la resta d'Europa. Fins ara, l'alerta terrorista tenia 4 nivells amb dos graus d'intensitat d'amenaça per cada un i el pla no es renovava des de fa 10 anys.

Aquest canvi ha provocat, que ara mateix, a Catalunya estiguem a un nivell superior que a la resta de l'estat espanyol. Mentre la Generalitat no s'adapta al nou pla, i té la instrucció en suspens, aquí es manté l'amenaça a nivell 4 sobre 5, que és de màxima alerta, mentre que a la resta de l'estat estan a nivell 3 sobre 5, que significa risc mitjà.

Les diferents graduacions han estat un embolic des del primer dia i ha generat confusions entre els mateixos agents i fins i tot al conseller d'Interior, que un dia deia nivell 3 i l'endemà 4. Interior sempre ha insistit, però, que a Catalunya hi ha la mateixa alerta terrorista que a la resta de l'estat. I que cada cop que el Ministeri l'elevi o el disminueixi aquí es farà el mateix.

Arran d'aquest canvi de nivells,  fa tres setmanes, la Secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior va demanar a la Direcció General de la Policia que suspengués la instrucció interna dels Mossos publicada el 6 de maig "per poder acabar de definir entre tots el Pla Estatal de Prevenció i Protecció Antiterrorista". I els Mossos van acceptar i el van suspendre. El director de la Policia, Albert Batlle va al·legar que ho feien "amb la voluntat d'intentar tenir la màxima cohesió i coordinació en una matèria tan rellevant com la lluita antiterrorista". Amb tot, ha estat una suspensió teòrica perquè es mantenen plenament al dia les mesures aprovades perquè els Mossos s'autoprotegeixin amb armilla, subfusell o altres sistemes per patrullar depenent del nivell d'amenaça.

Les relacions entre la Conselleria d'Interior i el Ministeri estan més enrarides que mai arran de l'episodi per la suposada xivatada de dos inspectors de la Policia Nacional als membres d'una presumpta cèl·lula gihadista investigada pels Mossos. El jutge de l'Audiència Nacional va arxivar-ho i es va negar a reobrir el cas seguint el criteri de la Fiscalia.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00