Sociedad

La Generalitat remodelarà el servei de Rodalies

Territori planteja canvis en el recorregut d'algunes línies per incrementar la capacitat dels túnels de Barcelona, perquè puguin assumir les noves circulacions previstes

Barcelona

El departament de Territori treballa en una remodelació del servei de Rodalies que incrementi la capacitat dels túnels de Barcelona. Ara mateix estan al límit, especialment en hora punta, i per tant, si no es fessin canvis no podrien assumir les millores previstes en els propers anys. Recordem que amb els desdoblaments de vies que s'han de fer a la R3, la de Vic, es doblarà la freqüència de trens en aquesta línia i a més, d'aquí a 3 anys, també començaran a passar els combois de la llançadora a l'aeroport, 4 cada hora.

Segons ha pogut saber SER Catalunya, una de les actuacions que planteja la Generalitat és recuperar el servei de la línia R2 tal i com estava abans de les obres de l'AVE, l'any 2009. És a dir, que torni a fer el recorregut sencer entre Sant Vicenç de Calders i Maçanet i no partit en dues línies diferents com fan ara la R2 Sud (Sant Vicenç de Calders-Estació de França) i R2 Nord (Maçanet-Aeroport). Això incrementaria la capacitat del túnel de Passeig de Gràcia que ara està limitada perquè els trens que venen de l'Estació de França en direcció a Sants (70 combois) han de trepitjar la via del sentit contrari per incorporar-se al túnel. I això evidentment limita per raons de seguretat el nombre de trens que hi poden passar.

Fonts coneixedores dels estudis han explicat que també s'està plantejat que la línia R3 (també han valorat la possibilitat que sigui la R4) deixi de passar pel túnel de la plaça de Catalunya i ho faci pel de Passeig de Gràcia. D'aquesta manera es descongestionaria el recorregut de Catalunya per on passen en una hora punta fins a 20 trens, davant dels 12 de l'altre túnel. En aquest cas, per fer-ho sí que caldrà fer obres. Una inversió que hauria de fer Foment, d'uns 15 milions, per connectar, abans d'entrar a Barcelona, les vies de la línia R3 amb les de la R2 que porten al túnel d'Aragó.

Tot això, juntament amb les millores que pugui suposar la instal·lació per part d'Adif del sistema de senyalització ERTMS nivell 2 als túnels ha de fer possible l'increment de serveis.

La Generalitat preveu posar en marxa aquesta remodelació, al menys parcialment,  l'any que ve.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00