Sociedad
CAS SHIROTA

A la cerca d'una data pel judici

El Tribunal de Cuentas inicia els primers passos per començar el judici comptable i administratiu del cas Shirota, una de les peces separades del cas INNOVA. Aquest dijous es podria fixar data per una vista oral.

Imatge de les instal·lacions de la desapareguda Shirota Funtional Foods. / ACN

Reus

A partir de les 12 del migdia d’aquest dijous 2 de juliol, a la Sala de Justícia del Tribunal de Comptes de Madrid, comença l’audiència prèvia del cas Shirota, pas previ al judici. L’audiència s’havia de celebrar dijous vinent, 9 de juliol, però l’agenda de l’advocat que representa els interessos de l’Ajuntament de Reus, Eusebi Campdepadrós, ha obligat a canviar la data.

L’audiència prèvia ha de servir perquè les diferents parts personades en el procés presentin la documentació i les proves a través del que defensaran els seus arguments de cara la vista oral del judici, per la que es podria marcar ja data en la mateixa sessió. Tot plegat, per tant, és el pas previ a l’inici d’un judici, el primer al voltant del cas INNOVA, que es podria celebrar durant el primer trimestre del 2016.

Part administrativa, no penal

L’audiència se celebra a Madrid perquè estem parlant de la branca administrativa del cas. El Tribunal de Comptes manté una investigació paral·lela a la que duu a terme el jutjat d’instrucció número 3 de Reus, amb Diego Álvarez de Juan al capdavant. La part administrativa i comptable del procés no té cap tipus de connotació penal, i simplement dirimiria quina és la responsabilitat administrativa dels gestors de Shirota i l’Ajuntament de Reus que van aprovar el famós i polèmic aval per tirar endavant l’empresa dedicada a la investigació en nutrició i salut.

L’aval, de 3 milions d’euros, es va aprovar per part exclusivament del consistori reusenc tot i que Shirota era una empresa de participació majoritàriament privada. El jutge del cas INNOVA i el Tribunal de Comptes busquen esbrinar com i de quina manera es va lesionar l’economia municipal per impulsar un projecte que era ‘eminentment privat’.

En aquesta causa estan imputats els 14 regidors de l’anterior equip de govern tripartit de Reus que van aprovar l’aval a Shirota. El govern de CiU va tancar l’empresa i per això mateix es va executar l’aval, repercutint directament en l’erari.

La vessant penal, més endavant

Algunes fonts apunten que, en la branca penal del cas, impulsada pel jutge del cas INNOVA, podria esperar-se a que hi hagués alguna resolució per part del Tribunal de Comptes abans de tancar la peça i aixecar-ne el secret de sumari.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00