Directo

PREMIOS ORTEGA Y GASSET Sigue en directo la entrega de los Premios Ortega y Gasset de Periodismo 2024

Sociedad
MITOLOGIA

L’origen mitològic de Frankenstein i Juràssic Parc

Aquesta estudiant de 2on de Batxillerat ha guanyat un primer premi pel seu treball de recerca sobre Prometeu en Frankenstein i Jurassic Parc.

Helena Gallardo: 'Prometeu té un rerefons altruïsta perquè va robar el foc de Zeus pels humans'.

Helena Gallardo: 'Prometeu té un rerefons altruïsta perquè va robar el foc de Zeus pels humans'.

11:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000080008/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tarragona

"Prometeu té un rerefons altruista perquè va robar el foc de Zeus pels humans", Helena Gallardo guanyadora de la XI edició del Premi Hèracles en l'àmbit de les llengües i cultures grega i llatina que convoca anualment la Secció Catalana de la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics. La pervivència del mite de Prometeu en la literatura i el cinema de ciència ficció: Frankenstein i Juràssic Park és el nom del treball de recerca d’aquesta estudiant que en treu la idea a partir d’una conversa amb el seu pare, també gran amant de la ciència ficció. D’aquí que l’Helena s’ha capbussat en la mitologia per fixar l’origen de Prometeu . “És un tità una figurà entre el deus i els humans i que va robar el foc de Zeus i el va donar als humans”. ”Va rebre un càstig pel que el van condemnar a romandre lligat a una roca a la muntanya del Caucas on una au li devorava el fetge durant el dia i li tornava a créixer durant la nit fins que va passar Hèracles (Hèrcules) per allí i el va alliberar”. Justament aquest element de foc, de donador de civilització, progrés i , sobretot vida, és on l’Helena contempla a la novel.la de Mary Shelley. L’Helena ens recorda que el títol de la creadora del monstre contemporani ja ens avisa Frankenstein o el Prometeu Modern. “Victor Frankenstein crea un monstre i dóna vida, i com Prometeu desafia a Zeus, Víctor desafia al Déu cristià amb la qual cosa ell dona vida i sap les conseqüències que pot tenir un acte com aquest”.

En el cas de Juràssic l’Helena explica “ que no es reconeix tant el mite de Prometeu , com a creador de vida, com el de Pandora. Zeus va donar a pandora una caixa amb tots els mals tancats i li va dir “no l’obris” i Pandora la va obrir”. Aquesta capsa vindria a ser el Park i els mals els dinosaures que s’hi troben reclosos que tard o d’hora s’acaben escampant causant els mals.

Aquests només són alguns dels elements que apareixen en una entrevista que us convidem a escoltar clicant al reproductor que encapçala aquest text.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00