Sociedad
SALUT

Malalts crònics que fan de metges

El programa del Pacient Expert, a través del qual malalts diabètics o amb insuficiència cardíaca, aconsellen i ajuden a d'altres pacients amb la mateixa dolència, està reduint fins a un 45 per cent les visites al metge.

Un pacient expert fent una de les xerrades informatives a la resta de malalts crònics.ICS

Lleida

Fa 5 anys el Departament de Salut va crear aquesta figura el ‘Pacient Expert’ per a què malalts crònics de diabetis o insuficiència cardíaca coneguin millor la seva patologia i sàpiguen com tractar-la i evitar descompensacions. Són pacient que tenen suficient informació sobre la seva patologia, els símptomes, com abordar-la i també com aprendre a conviure-hi.

EDITH GARCIA, responsable ‘Pacient Expert’ Lleida: “han disminuït les visites per problemes que no siguin greus”

00:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000130298/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Així es redueix el número de visites al metge, així com els ingressos hospitalaris o les urgències. La responsable del programa a Lleida, Edith Garcia explica que “quan venen els pacients crònics és perquè realment hi ha una descompensació i ells saben que això és una descompensació i que han d’utilitzar el servei sanitari, sinó ja no l’utilitzen tant”.

La responsable del programa 'Pacient Expert' a Lleida, Edith Garcia, amb un dels malalts experts que hi participen

Des del 2010, a Catalunya s'han format uns 440 grups de pacients experts i hi han participat prop 4.600 malalts. En el cas de la demarcació de Lleida ha estat 32 grups diferents, que han comptat amb la participació d’uns 200 pacients.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00