Sociedad

L’incendi d’Òdena ha cremat sobretot pi blanc

Més de la meitat d’aquests pins s’estaven recuperant de l’incendi de 1986

Barcelona

Segons informa el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), l’incendi forestal d’Òdena ha afectat, sobretot pi blanc. En concret, “el 70% de la vegetació cremada era pi blanc”. La majoria d’aquestes pinedes, un 40%, estaven regenerant-se encara d’un altre gran incendi que hi va haver a la mateixa zona l’any 1986.

Aquest tipus de pi, quan es regenera, forma “autèntiques catifes d’arbrets molt densos” que, a més, absorbeixen molta aigua. Una combinació que, segons el CREAF, pot haver augmentat la magnitud de l’incendi perquè fa que hi hagi “una gran quantitat de combustible amb molt poca humitat, que crema molt fàcilment”. Però per confirmar aquesta hipòtesi, diuen, caldrà un anàlisi del terreny més detallat.

La segona espècie forestal més afectada, segons aquest informe, és la pinassa, però en una quantitat molt inferior, un 3%. Cal tenir en compte que “aquesta espècie ja es va reduir un terç entre 1994 i 1998 amb els incendis del Bages-Berguedà (1994) i Bages-Solsonès (1998).

Per últim, també s’han vist afectats conreus i matollars. Tot i que els conreus eren menys presents des de l’incendi de 1986.

L’incendi, recordem-ho, va cremar més de 1.200 hectàrees.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00