Sociedad
PLE PAERIA

El PSC defensa el català però retocarà el reglament d'ús

Força la votació per punts de la moció d'Òmnium en defensa de la integritat del reglament per deixar clar que sí el pensa modificar després del pacte amb Ciutadans

Imatge del ple de la Paeria del cartipàs.ACN

Lleida

Ple de rècord aquest divendres a la Paeria, tant per la durada -més de vuit hores- com pel fet que entitats cíviques com la Marea Blanca o Ònmium Cultural presentaven i defensaven mocions sotemeses a debat i votació.

TONI POSTIUS (CiU): 'No s'amagui dient que defensa la llengua i després vol modificar el reglament d'ús'

00:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000136157//" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La que ha generat més debat polític ha estat la d'Òmnium Cultural, que demanava que l'ajuntament ratifiqués el seu compromís en la defensa del català i també que no modifiqués el reglament d'ús d'aquesta llengua en l'àmbit oficial de la Paeria.

ANGELES RIBES (C's): 'Els acords (amb el PSC) inclouen no adherir-se a l'AMI i això s'ha de complir'

00:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000136145//" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

I és que una de les condicions del pacte PSC-Ciutadans és revisar aquest reglament per tal de garantir el bilingüisme (els termes exactes de l'acord en aquesta qüestió s'explicaran el propers plens, segons la portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, que ha garantit que la modificació del reglament es veuria properament en un ple).

ANGEL ROS, alcalde 'Li recrimino sr. Postius que em digui trilero en un ple'

00:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000136158/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els grups municipals de l'ala sobiranista (CiU, ERC i Crida) a més d'El Comú han votat a favor de tots els punts de la moció d'Òmnium, però el PSC ha forçat la votació de la moció per punts per tal de no haver de votar a favor les que indicaven que el reglament no s'havia de tocar.

D'aquesta manera el PSC deixava clar que sí pensa modificar el reglament de l'ús de la llengua a la Paeria, deixant intacte, això sí, el pacte amb Ciutadans. PP i Ciutadans han votat en contra en tots els punts.

 En un moment del ple, i quan ja feia més de set hores de debat, el to ha anat pujant fins al punt que Toni Postius ha recordat a l'alcalde que un tertulià l'havia qualificat de "trilero" per dir que defensa la llengua i, al mateix temps, voler canviar el reglament d'ús a la Paeria. L'alcalde, Àngel Ros, ha volgut deixar constància en acta que li recriminiava a Postius que utilitzés un recurs com el d'explicar una història per dir-li "trilero" en un ple. Acte seguit Postius ha rectificat.

Un altre punt que ha generat força debat ha estat la moció presentada per CiU, ERC i la Crida demanant la incorporació de l'ajuntament de Lleida a l'Associació de Municipis per la Independència. No s'ha aprovat.

En aquest cas, a excepció d'El Comú, que s'ha abstingut, s'han repetit els dos blocs: pro sobiranistes (CiU, ERC i Crida-Cup) i no sobiranistes (PSC, Ciutadans i PP). Durant el debat d'aquesta moció, la portaveu de Ciutadans ha recordat que hi ha un pacte amb el PSC que diu explícitament que la Paeria no s'adherirà a aquesta associació "i els pactes entenem que estan per complir-los".

ERC ha recriminat el PSC de "girar l'esquena a la voluntat de la majoria dels lleidatans", terme, aquest de "majoria" que ha estat posat en dubte pel PSC, PP i Ciutadans.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00