Sociedad

Sis transplantaments a nens en 24 hores a la Vall d’Hebron

Sis trasplantaments d'òrgans a cinc nens en només un dia. És la fita aconseguida per l'Hospital Maternoinfantil de la Vall d'Hebron la setmana passada, i que mai abans no s'havia assolit a Espanya

És la primera vegada que un centre hospitalari de l'Estat fa aquest volum d'intervencions pediàtriques en menys de 24 hores / Getty Images

Barcelona

Més d'un centenar de professionals van intervenir per fer dos trasplantaments de ronyó, dos de fetge, un de pulmó i un altre de cor.

La coordinació entre els professionals dels programes de donació i trasplantaments de l'Hospital de la Vall d'Hebron va fer possible que el mes passat s'implantessin sis òrgans a cinc pacients que esperaven el trasplantament.

Tot plegat, en menys de 24 hores i tenint en compte la complexitat afegida de tractar-se d'intervencions pediàtriques. Cinc dels òrgans trasplantats pertanyien a un únic donant que havia mort en un accident de trànsit.

La doctora Teresa Pont, coordinadora de l'operatiu, explica que no és habitual que es doni una situació així: "estàvem extraient el fetge d'un donant i en aquell moment apareix un altre donant de cinc òrgans i dóna la casualitat que tenim tots els receptors en aquest hospital. Això, la veritat és bastant improbable. No havia passat mai"

Dos dels receptors estaven en alerta preferent a l'espera d'un donant compatible, i en un dels casos es va fer un trasplantament doble de fetge i ronyó. Els altres trasplantats van rebre un altre fetge, un ronyó, un pulmó i un cor.

A la Vall d'Hebron es fan entre 30 i 40 trasplantaments pediàtrics a l'any, dada que permet posar en valor la dimensió dels sis fets en un sol dia. Dels cinc pacients trasplantats, dos ja tenen l'alta i els altres es recuperen de la intervenció satisfactòriament.

És la primera vegada que un centre hospitalari de l'Estat fa aquest volum d'intervencions pediàtriques en menys de 24 hores. La Vall d'Hebron és líder a Catalunya en aquest tipus d'intervencions. De fet, aquest mes de juny va celebrar els 30 anys del primer trasplantament de fetge pediàtric fet a Espanya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00