Sociedad

Dret a estar cansats

El Centre d’Art Contemporani de Fabra i Coats acull una exposició sobre els efectes de la fatiga en la societat

Foto: Pep Herrero

Barcelona

Sobre una taula s’hi veu la maqueta d’una ciutat. Està feta amb blísters de pastilles, caixes de medicaments i envasos d’altres psicofàrmacs, com estimulants o antidepressius. “És una metàfora literal de què som personatges que, en un percentatge molt alt, vivim dopats ateses les exigències de la societat”, explica Martí Peran, comissari de la mostra. “Indisposició General. Assaig sobre la fatiga” és el títol de l’exposició que reivindica, bàsicament, el dret de les persones a estar cansats. L’objectiu, segons Peran, és “criticar el model de societat actual que obliga a un procés de construcció i reinvenció constant de l’individu per tal d’assolit les expectatives que la societat espera”. Un model que, també segons el comissari, “condemna els homes a una hiperactivitat que deriva en una situació de fatiga constant”.

MARTÍ PERAN – HIPERAVTIVITAT ESDEVÉ FATIGA

00:34

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000000989557/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un total de 25 artistes de tot el món exposen els seus treballs en aquesta mostra. Destaquen noms com Andrea Aguado, Julia Montilla, Xavier Arenós o Carlos Pazos. S’ha fet una selecció d’artistes molt diversos: “alguns són nacionals i d’altres internacionals, n’hi ha que són emergents i d’altres més consolidats”, afegeix Peran. Tenint en compte la base de la mostra, Peran explica que, el públic podria esperar un altre tipus d’exhibició, més en clau textual o informativa. El cert és, però, que al llarg de l’exhibició s’hi veuen tot tipus de treballs en formats diversos. En paraules del comissari, “és una mostra molt especial perquè els treballs estan fets amb diferents llenguatges i codis: des de collages fins a instal·lacions”. Alguns són maquetes, d’altres objectes o muntatges, però també materials audiovisuals. Tots ells generen una atmosfera molt concreta ja que tenen en comú la crítica a la societat actual i, més específicament, de les conseqüències que provoquen sobre les persones. No obstant, també hi ha textos i recursos informatius al llarg de tota l’exposició perquè l’espectador no perdi el fil.

MARTÍ PERAN - EXPOSICIÓ

00:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000000989555/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Enmig de tot això, el que pretén aquesta exposició és fer que el públic prengui consciència sobre la manera en què estem organitzant la nostra societat. En aquest sentit, Peran explica que “enlloc de sotmetre la fatiga a un tractament de repòs per després tornar a la producció, s’hauria d’entendre com un indicador per reconsiderar les coses cap al canvi”.

L’exposició estarà oberta al Centre d’Art Contemporani de Fabra i Coats fins el mes de novembre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00