Sociedad

Tour-operadors i hotelers perden el monopoli de l'oferta de l'allotjament turístic

Una de cada cinc reserves es tanquen, ara, a través de plataformes que ofereixen per internet pisos o habitacions a preus més baixos

Barcelona

Tour-operadors i hotelers perden el monopoli de l'oferta de l'allotjament turístic. Impotents, veuen com les plataformes d'economia col.laborativa els passen la mà per la cara. Són plataformes que, a través d'Internet, ofereixen als turistes apartaments, pisos o habitacions en qualsevol ciutat del món per un preu reduït o, fins i tot, gratuïtament si es fa un intercanvi de cases, enlloc de pagar per l'estada. Ara mateix, el 20% de les pernoctacions de turistes ja es contracta per aquest procediment.

Una de cada cinc reserves d'allotjament turístic es tanquen a través de plataformes que ofereixen per internet pisos o habitacions a preus més baixos que els hotels. Aquesta modalitat de gestió turística està en alça a tot arreu, també a casa nostra.

Creix la demanda i, per tant, també creix l'oferta. A l'Estat espanyol hi operen entre 7 i 10 plataformes amb oferta a tot el món. AIR-BNB encapçala el rànquing de webs més utilitzats, amb una oferta de 70.000 habitatges a Espanya. Aquesta xifra representa el 27% de l'oferta total d'habitatges espanyols que s'anuncien en diferents plataformes d'economia col·laborativa.

Des de la patronal d'apartaments turístics de Barcelona (APARTUR), Enrique Alcántara, que és el seu president, valora molt positivament aquest sistema perquè “s'adapta molt bé” tant a les necessitats del turista que busca un tipus d'allotjament concret com a la voluntat del llogador, que pot rebutjar els aspirants que no li convinguin.

Internet ens ha canviat la forma de consumir moltes coses, i la manera de fer turisme també. Fins fa poc, l'allotjament turístic estava monopolitzat pels grans tour-operadors. Posar un pis o habitació particular en lloguer era pràcticament impossible. Ara, gràcies a la xarxa, les plataformes substitueixen els tour-operadors i qualsevol persona pot beneficiar-se del sistema.

Els qui hi perden, sobretot, són els hotelers perquè des de que aquests webs s'han fet populars han vist caure l'ocupació als seus establiments, tot i que incrementa el nombre de turistes que ens visiten.

Eduard Ferriol, president de l'Associació Hotelera de Salou-Cambrils-La Pineda, assegura que els hotelers consideren aquesta oferta com a competència deslleial i denuncien que l'activitat no està regulada. Per exemple, els pisos o habitacions particulars no passen controls de sanitat ni de qualitat, com estan obligats a fer els hotels.

Ferriol, a més, critica que la Generalitat permeti el funcionament de les plataformes d'economia col·laborativa en el sector de l'allotjament, però en canvi hagi prohibit l'activitat d'Uber, que ofereix exactament el mateix en transport públic com a alternativa als taxis.

Novas mesures

Arribat a aquest punt, les empreses turístiques tradicionals han començat a aplicar mesures per a combatre la competència que suposen aquests plataformes. Es el que s'anomena gestió de rendiment, o gestió de beneficis.

Ras i curt consisteix en controlar tot el procés (de principi a final) per fer que l'empresa obtingui el màxim de guanys possible.

Joan Oller, professor dels estudis d'Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya, creu que el sector turístic espanyol “ha de reaccionar” i anar a buscar turistes. També diu que és un error esperar que siguin els tour-operadors que portin els turistes, com s'ha fet tradicionalment. En tot cas, assegura que no es pot permetre és perdre l'estructura creada.

Oller afegeix que el sector turístic català s'ha de posar les piles amb la tecnologia: “Molta gent no domina Internet i aquesta eina, juntament amb els idiomes, són imprescindibles en l'actual escenari”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00