Sociedad

"Ni Rajoy ni Mas tenen capacitat de buscar una sortida dialogada"

Pepa Bueno entrevista a Josep Antoni Duran i Lleida

Duran i Lleida en los estudios de Radio Barcelona / www.cadenaser.com

"Les del 27-S no són unes simples eleccions van molt més enllà". Conscient del moment determinant pel qual travessa Catalunya, que en la seva opinió va a celebrar les eleccions més importants des de la transició, Duran i Lleida ha repassat a 'Hoy por hoy' els seus objectius de cara a aquesta cita, la primera a la qual es presenta en solitari, cara a cara amb els seus antics socis de Convergència. "No són una simples eleccions, però no només perquè una part dels que concorren han volgut donar-los aquest valor, sinó perquè hi ha en joc qüestions amb una importància política molt transcendent", ha sostingut el líder d'Unió, que ha rebutjat, a més, que els partits sobiranistes defensin com suficient per iniciar el full de ruta cap a la independència obtenir una majoria d'escons, una majoria parlamentària, el proper dia 27.

"Estan en joc diverses coses, entre elles si hi haurà o no capacitat per reorientar la situació, però per a això hem d'esperar també a saber què passa no només a Catalunya, sinó en les eleccions generals, perquè cal trobar una solució a un problema polític que existeix, encara que alguns ho vulguin ignorar", ha sostingut Duran, que considera que ni Artur Mas - amb el qual reconeix que no ha tornat a parlar des que va trencar amb el seu partit - ni Mariano Rajoy estan capacitats per abordar el diàleg que, en la seva opinió, és l'única sortida possible. "La independència no és una alternativa, perquè tindria conseqüències més enllà de l'econòmic", ha defensat el líder d'Unió, que ha criticat, a més, el discurs dels partits sobiranistes. "Si reconeixes que amb la independència Catalunya sortiria en un primer moment de l'euro, has de reconèixer que per tornar a entrar necessites la unanimitat de tots els socis europeus, i Europa no vol antecedents, no només Espanya votaria en contra, sinó que hi ha molts estats que no estan disposats a acceptar aquesta independència", ha explicat Durán, que ha lamentat, d'altra banda, que a Europa s'esmenti poc la qüestió de Catalunya.

Quant a la possibilitat que el govern opti, finalment, per suspendre l'autonomia catalana, Duran ha volgut desmuntar l'argument dels sobiranistes que si la llista unitària obté un suport majoritari, la independència serà imparable. "Tsipras, amb aquest mateix missatge, va convocar un referèndum i els va dir als grecs: necessito la vostra força, el vostre suport, per negociar amb Europa. La seva aposta va guanyar de llarg en el referèndum i no li va servir de res, la Unió Europea li va imposar unes condicions pitjors que les prèvies, així que va enganyar dues vegades als ciutadans. En aquest cas, Espanya és Europa".

'Ni Rajoy ni Mas tienen capacidad de buscar una salida dialogada'

26:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0607820150901095342/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00