Sociedad

Reforma preventiva

El PP reformarà la llei perquè el Tribunal Constitucional pugui sancionar o suspendre Artur Mas i impedir una declaració unilateral d'independència

GRA021. MADRID, 01/09/2015.- El candidato popular a la presidencia de la Generalitat de Cataluña, Xavier García Albiol (i), frente al portavoz parlamentario del PP, Rafael Hernando (3i), entre otros, durante la reunión que ha mantenido con el Consejo de Dirección del PP en el Congreso. EFE/Juan M. Espinosa / Juan M. Espinosa EFE

Barcelona

El PP reformarà la llei perquè el Tribunal Constitucional pugui sancionar o suspendre Artur Mas i impedir una declaració unilateral d'independència.

El que fa el Partit Popular es donar eines a l'Alt Tribunal perquè pugui sancionar en cas que la Generalitat no compleixi les seves resolucions. No és que fins ara els jutges no tinguessin mecanismes, però la reforma els permet actuar més ràpid i amb més autoritat.

El que contempla el text que aprovarà el PP és que si es demostra que s'està incomplint un mandat del Constitucional, els magistrats podran fer tres coses: multar amb fins a 30.000 euros i tantes vegades com sigui necessari les autoritats i funcionaris responsables de l'incompliment, suspendre'ls de feina i si tot i així es continua desobeïnt la llei, demanar ajuda al Govern Central perquè la faci complir. Rafael Hernando, portaveu del PP al Congrés assegura que aquesta reforma permetrà “la determinació o l'ampliació de les garanties que es tenen per al compliment de sentències”. “Alguns, abans de prendre determinades decisions, s'ho pensessin millor i fins i tot, en alguns casos, s'ho faran mirar”, diu Herrando.

La reforma també permet al Tribunal actuar d'ofici i suspendre o multar una autoritat per la via ràpida, és a dir sense escoltar les parts i que aquestes puguin defensar-se.

Terminis:

La reforma es tramitarà per la via urgent. Això vol dir que la setmana del 14 de setembre el Congrés votarà inicialment la mesura, que s'aprovaria al proper ple previst pel 29 de setembre, dos dies després de les eleccions catalanes. La previsió del PP és que el text no trobi cap obstacle al Senat i que s'aprovi definitivament abans que acabi la legislatura, a meitats d'octubre.

Són viables aquests canvis?

El que diuen fonts del Constitucional consultades per la SER és que a la pràctica el Tribunal ja tenia mecanismes fins ara per garantir que es compleixi la llei. Entenen que el que està fent el PP és tornar a intentar resoldre per la via judicial qüestions polítiques. I que en tot cas s'haurà d'avaluar cas per cas, com s'ha fet fins ara, i es demanarà un informe per avaluar els incompliments.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00