Sociedad

Entra en vigor la ILP que assegura el reallotjament a qui perdi el seu habitatge

A partir d'avui, a qui sigui desnonat d'un pis d'un banc o pro, la propietat està obligada a oferir-li un lloguer social al mateix habitatge o a la mateixa zona

Barcelona

A efectes pràctics, avui entra en vigor la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que assegura el reallotjament a qui perdi el seu habitatge. No és una qüestió menor perquè, només durant el primer trimestre d'enguany 4.400 famílies catalanes van ser desnonades. La Plataforma d'Afectats per la hipoteca diu que, en un primer moment, haurà de vigilar que es compleixi la llei, però està convençuda que la normativa permetrà que ningú es quedi al carrer.

A partir d'avui, a qui sigui desnonat d'un pis d'un banc, la propietat està obligada a oferir-li un lloguer social al mateix habitatge o a la mateixa zona. Si el propietari és un particular, les institucions hauran d'oferir ajuts públics per al reallotjament.

El portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Carlos Macías, creu que la llei es complirà i assegura que durant uns mesos hauran d’estar molt vigilants, però esperen que després això agafi “una rutina de normalitat” per solucionar l’emergència

Si un banc no compleix l'obligació de reallotjament està prevista una sanció de 90.000 euros. Les entitats que treballen amb els afectats es reuniran amb la Generalitat per redactar una guia amb els mecanismes que hauran d'engegar els ajuntaments.

Mentrestant estan preparant formularis per les famílies que tenen el desnonament programat pels propers dies. Irene Escorihuela, directora de l'Observatori DESC diu que esperen tenir “els documents acabats a final d’aquesta setmana per fer-los servir la propera setmana i orientar més a les persones”.

Entre 2013 i el primer semestre de l'any més de 36.000 famílies catalanes han estat desnonades.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00