Sociedad

Mor MARIA TERSA, la primera locutora de Ràdio Lleida

MARIA TERSA, Primera locutora de Radio Lleida, 1934

Lleida

El 26 de desembre de l'any 33, a Ràdio Lleida es feia el primer concurs per escollir la locutora oficial de l'emissora. Un concurs que van guanyar les dues germanes Tersa: Maria, i, Aurora Tersa.

MARIA TERSA, Primera locutora de Radio Lleida, 1934

00:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000138015/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ràdio Lleida iniciava oficialment l'emissió el 12 de gener de 1934. L'Aurora es casà i deixà la Ràdio, i el lloc com a primera locutora oficial l'ocupà Maria Tersa, com a locutora i presentadora versàtil. S'encarregava de fer les connexions amb Ràdio Associació de Barcelona, per emetre conjuntament programes com "Els catalans absents de la pàtria". Tingué per company habitual Matias Olivé, locutor substitut provinent del quadre teatral de l’emissora.

Maria Tersa va estar a Ràdio Lleida fins poc abans que arribessin les tropes franquistes, a la ciutat. Amb la seva família es traslladà a Girona, on treballà a Radio Girona. Després de la guerra els Tersa tornarien a Lleida. Malgrat l'oferiment de treballar la nova Radio Lérida, la Maria ho refusà "per què no eren els meus, ni la meva ràdio" segons el testimoni recollit per Sílvia Espinosa en el llibre "Dones de Ràdio. Les primeres locutores a Catalunya" de l'editorial Alberti-Editor SL.

Maria Tersa va rebre la Creu de Sant Jordi, l'any 2010.

Maria Tersa va néixer a Almacelles, al 1912. Ha mort a l'edat de 103 anys. Les nostres més sentides condolences per a la família.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00