Sociedad
EDUCACIÓ

L'escola lliura guanya adeptes

Durant la darrera dècada s'ha quadruplicat el nombre d'alumnes que segueixen un mètode pedagògic basat en les seves pròpies motivacions i no en el currículum clàssic de continguts.

Aula d'alumnes de franges primerenques. / ACN

Tarragona

Aprendre segons les pròpies motivacions. Aquesta és la filosofia de l’educació lliure, una tendència que durant la darrera dècada ha quadruplicat el nombre d’alumnes: actualment hi ha cinc centres a les comarques tarragonines que l’imparteixen, tot i que també hi ha famílies que opten per tenir l’aula directament a casa. A tot Catalunya hi ha més d’una quarantena de projectes i 1.500 infants acollits.

El model pedagògic busca el desenvolupament personal de l’infant. El pal de paller d'aquest tipus de projectes no és el currículum, és a dir, el llistat de matèries que s'han d'aprendre, sinó les motivacions dels nens i nenes i com responen als diferents estímuls. Segons Marc Alcega, membre de la Xarxa d’Educació Lliure (XELL), “es tracta de respectar un ritme lliure i personal però sempre posant uns límits per evitar el descontrol”.

Entrevista a la Xarxa d'Escoles Lliures

04:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000082085/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alumnes petits

La majoria d'alumnes d'educació lliure pertanyem a la franja d'infantil -fins als sis anys-, i tot i que es pot seguir fins als 16 anys hi ha pocs pares i mares que optin per cursar la secundària d'aquesta manera.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00