Sociedad

FGC retira cinc trens de la circulació per un defecte de fabricació

Els combois apartats van entrar en funcionament a finals de l'any passat a la línia del Tibidabo

Imatge d'una unitat 114 d'Alsthom, quan va entrar en servei als Ferrocarrils de la Generalitat, el desembre de 2014 / Generalitat de Catalunya

Ferrocarrils de la Generalitat ha hagut de retirar els 5 trens de la sèrie 114, fabricats per ALSTOM-CAF, que van començar a circular el passat mes de desembre a la línia L7, la del Tibidabo. Segons ha pogut saber SER Catalunya, els han hagut d’apartar perquè tenen peces defectuoses que es trenquen i s’han de canviar.

Els tècnics ho van detectar ahir al vespre perquè un d’aquests trens va perdre el suport del cilindre dels frens mentre circulava entre les estacions de Provença i Gràcia. El president de Ferrocarrils de la Generalitat, Enric Ticó, ha explicat, en una entrevista Hora Barcelona, que la peça en qüestió “havia de durar 30 anys segons el fabricant”. Però que la manera com es va trencar els va fer sospitar que es tractava d’un element defectuós.

Segons Ticó, en cap moment hi va haver un problema de seguretat perquè quan hi ha un problema d'aquest tipus, els trens es frenen automàticament “i és el que va passar”. Tot i això, per evitar més incidents van decidir inspeccionar la resta de combois de la sèrie i van detectar que tots tenien el mateix problema. Per això es van retirar de la circulació i s'està fent la substitució d'aquesta peça.

De fet, els tècnics van revisar també els trens de la sèrie 113 que donen servei a la línia del Vallès i que, segons Ticó, “són iguals que els de la 114” i temien que tinguessin el mateix problema. Finalment s’ha descartat perquè “aquestes peces són de partides diferents a les que porten els trens de la línia del Tibidabo”.

Un dels 5 trens retirats ja ha estat reparat i torna a circular per la línia del Tibidabo. Està previst que avui s'incorpori una segona unitat i demà la resta.

Els usuaris de la línia que uneix la Plaça de Catalunya amb l’Avinguda del Tibidabo han hagut d’esperar més temps a les estacions perquè hi circulen menys trens. De fet, FGC ha hagut de recuperar una unitat de la sèrie 111 que es jubilava avui per millorar la freqüència en aquesta línia.

Ticó ha explicat que els trens estan en garantia i que els fabricants assumiran el cost de la reparació. I no ha aclarit si demanarà compensacions a ALSTOM-CAF.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00