Sociedad
OBERTURA ECONÒMICA

Es deneguen el 90% dels nous comptes d'inversió estrangera internacional

Una empresa dedicada a la compra venda internacional ha cursat la primera demanda civil contra un banc del país per negar-li l'operativa malgrat tenir l'autorització d'obertura de Govern

Clients atesos en una oficina bancària. / Arxiu EFE

Primera demanda contra un banc del país per negar-se a operar amb un inversor estranger autoritzat pel Govern.

La demanda civil, cursada per un advocat del país, fa un parell de setmanes que es va entrar a la Batllia, segons ha sabut SER Andorra de fonts properes a la causa.

Aquest és el resultat extrem d’una situació que fa mesos s'està vivint al Principat. Els bancs andorrans estan denegant obrir comptes a inversió estrangera, concretament la que vol dur a terme operatives internacionals, i que prèviament ha estat autoritzada pel Govern, segons fonts properes a aquestes inversions a les què ha tingut accés la SER. Es tracta, per tant, de societats ja creades i amb obligacions fiscals, que després d’uns mesos i uns costos, han d’acabar marxant sense poder dur a terme la seva activitat.

De quina quantitat parlem? Doncs segons les fonts del sector que treballa amb la captació d’inversió estrangera, s'estaria denegant obrir comptes en el 90% dels casos de societats que volen dur a terme operativa internacional. Seria la situació d'una empresa de compra venda de productes a l'Àfrica sobre la qual els bancs argumenten que l’operativa és complexa i que és difícil verificar les operacions, negant-se per tant a obrir el compte.

Els bancs asseguren que no han canviat els protocols

De la seva banda, fonts del sector bancari han admès a la SER que el percentatge de denegació en aquest tipus d’operativa és elevat però també asseguren que dins del procés d’Obertura Econòmica, les empreses afectades no són la majoria.

I els motius? Els inversors estrangers atribueixen aquestes negatives a un temor bancari provocat pel cas BPA.

Pel seu cantó, tots els bancs del país han assegurat a aquesta emissora que els seus protocols no han canviat i que no han modificat la política d’acceptació de clients. Fonts del sector, però, han admés que el cas Banca Privada d'Andorra pot haver augmentat l'alerta.

Al seu torn, el president de la CEA, Xavier Altimir, sí hi veu una afectació directa del cas BPA i ha reconegut que fa temps que coneixen aquesta problemàtica. De fet, ja la van traslladar al Govern i, aquest, al seu torn, va parlar amb l’ABA. Des de la CEA també van dur a terme accions però han defensat que els bancs són empreses privades i que, per tant, "són lliures de decidir les seves actuacions".

Des del Govern, el Secretari d'Estat de diversificació econòmica, Josep Maria Missé, ha reconegut haver rebut des de la CEA i la Cambra de Comerç comentaris sobre projectes d'inversió estrangera amb problemes per operar de tal manera que fins i tot van parlar de manera informal amb els bancs obtenint la mateixa resposta: que l'operativa no havia canviat.

Missé ha precisat que de les empreses d'inversió estrangera que la Iniciativa Actua fa acompanyament, cap ha tingut problemes per obrir comptes. De fet, desconeix si aquesta problemàtica afectarà o no a les previsions d'inversió estrangera al país, però assegura que "el segon trimestre del 2015 ha estat el millor des que va començar el procés d'obertura econòmica".

Caldrà esperar doncs si la demanda interposada ara per alguns inversors frena o no aquesta bona evolució.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00