Sociedad

Queixes de l'Ajuntament i la residència d'Agramunt per no avisar-los amb temps suficient del risc d'inundació

Interior afirma que els bombers van advertir la població per megafonia abans de les 4 de la matinada quan es va desbordar el riu.

Imatge de l'interior d'una de les habitacions de la planta baixa, al semisotant, que va quedar anegada / RÀDIO LLEIDA

Agramunt

La Conselleria d’Interior assegura que els bombers van avisar a la residència d'Agramunt i la població, fins i tot, per megafonia, abans que les 4 de la matinada, quan es va desbordar el riu. En canvi, l'Ajuntament diu que des de les 23.00 hores i fins les 04.00 de la matinada, quan va avisar la policia local, no es va rebre cap altra comunicació. I el geriàtric, on  van morir 4 àvies la matinada de dimarts, afirmen que no va rebre cap avís "amb temps suficient".

El conseller d'interior, Jordi Jané, assegura que els bombers van avisar el nucli d'Agramunt, fins i tot, per megafonia. Afirma que “va estar advertint fins i tot per megafonia aquella mateixa nit a la població i va estar realitzant avisos puntuals per la possibilitat que es produïssin afectacions per riuades”.

15 minuts abans de les 4 de la matinada, -03.45h- l’avís el donava un camió de bombers del Parc de Bombers Voluntaris d’Agramunt (Urgell), segons ha sabut Ràdio Lleida, que Interior havia enviat a la Segarra.

Aquest és el relat, segons fonts pròximes:

Aquest camió amb dos bombers, va ser activat per la central de Bombers, poc després de les 11 de la nit per a reforçar el dispositiu d’emergències a la Segarra per les pluges. Es van desplaçar a Hostafrancs i van veure que en aquest punt, el riu Sió estava sota control. Van decidir resseguir-lo, ja aigües avall, en direcció a Agramunt. Van passar per Les Pallargues i per Puigverd (a tocar d’Agramunt), i aquí van veure que, per l’aigua que duia hi podia haver perill de desbordament a Agramunt. Era cap a les 3.45 quan truquen aleshores a la Policia Local d’Agramunt, i es posen a alertar als veïns de les cases de la llera del riu a Agramunt, amb la sirena del camió i per altaveu alertant del perill d’inundació i per a què traguessin els cotxes dels garatges. I a algunes cases van trucar a les portes.

També van anar a la residència i van parlar amb una treballadora alertant-la de la situació, i si com ho tenia. En aquell moment, l’aigua encara no hi havia arribat. Els va dir que tot estava bé. Els bombers no sabien que al semisoterrani hi havia avis dormint (era ja a fregar de les 4 de la matinada). I se'n van anar a fer més avisos. Va ser en pocs minuts de les 4 de la matinada que la Central els avisava que la residencia estava inundada i hi havia gent atrapada.

L'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, ha explicat que l'últim avís que va rebre, a les 23.00 hores de la nit, era per “pluges intenses a les Garrigues, Pla d'Urgell i Urgell”, però no concretava res sobre la Conca del Sió, que s'abasteix de la Segarra, i, que si hi havia canvis, s'avisaria. Té constància que els bombers van fer tasques de control en poblacions aigües amunt, a la zona d'Hostafrancs i les Pallargues, però no a Agramunt. Des de les 23:00 hores a les 04:00 de la matinada, quan la policia local l'avisa que l'aigua està inundant greument la residència, no va rebre cap avís més: “com ajuntament no tenim constància de cap comunicat”.

Queixa a la qual se suma el director de la residència Ribera del Sió, Josep Esteve, qui assegura que “volem estudiar i esclarir els motius pels quals no es va rebre cap avís, ja sigui a la residència o a la resta de veïns amb temps suficient”. Ha explicat que la crescuda del riu “absolutament excepcional” combinada amb la falta d’avís va fer que “el temps de reacció fos insuficient”. Després de la tragèdia i com a precaució, la residència ha decidit no tornar a obrir les habitacions de la planta baixa i només mantindrà l’activitat de menjador, cuina i capella.

I entre els veïns afectats, que viuen a la tocar del geriàtric, també corroboren la versió de l’alcalde i la residència i asseguren que no van rebre cap avís. Marc Sánchez diu que “no vàrem sentir res, tenim un gos i a la mínima crida i no vàrem sentir res fins que vàrem sentir el soroll de l’aigua, i ho vàrem tenir damunt”. Una altra veïna, Manoli Nogales, afirma que a ells només el va avisar un veí, "quan l'aigua ja havia entrat dins del magatzem i de casa". 

Zona catastròfica

L'Ajuntament d'Agramunt demanarà que sigui declarada zona catastròfica “pels danys personals, materials i morals”. A més, l’alcalde Bernat Solé instarà tant a l'ACA com a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre a revisar si cal prendre mesures en edificacions legals però que estan en zones inundables, com és el cas de la residència, la llar d’infants o la trentena de cases que estan a tocar del riu.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00