Sociedad

Un assaig sobre els riscos del big data, 32è Premi Josep Vallverdú

Xavier Duran guanya amb l'obra 'L'individu transparent. Dels raigs X al big data' i Jordi Virallonga el 20è Premi Màrius Torres pel poemari 'Amor de fet'.

El guanyador del premi Josep Vallverdú, Xavier Duran i Escribà, (dreta) i el guanyador del premi Màrius Torres, Jordi Virallonga Eguren. Imatge del 13 de novembre de 2015. / Laura Cortés ACN

Lleida

El químic i doctor en periodisme científic, Xavier Duran, ha guanyat el 32è Premi d'assaig Josep Vallverdú, dotat amb 9.000 euros, per l'obra 'L'individu transparent. Dels raigs X al big data', una reflexió sobre com la genètica i els aparells mèdics i les xarxes digitals aporten beneficis, però també sobre el gran risc que suposen per la intimitat i la possible discriminació de les persones. El jurat ha destacat que "és un assaig que és llegeix molt bé i molt ben estructurat".

XAVIER DURAN, guanyador Josep Vallverdú: explico 'els beneficis però també alerto dels riscos del món digital'

00:55

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000141827/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Xavier Duran, de 56 anys, ja va rebre aquest guardó fa 24 anys, amb també un assaig sobre els avenços científics. "En 24 anys, això, ha donat un salt" diu l'autor que creu que era necessària una altra reflexió i posar al dia totes les possibilitats, parlant dels beneficis, però sobretot alertant dels "riscos en la intimitat" de les tecnologies de la informació i els sistemes que gestionen grans quantitats de dades.

Mentre, el 20è premi de poesia Màrius Torres, dotat amb 6.000 euros, ha recaigut en el doctor en literatura i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Jordi Virallonga, per l'obra 'Amor de fet'. És el seu primer poemari en català, del qual el jurat ha destacat el seu "discurs complet, obert i arriscat sobre l'amor sense muralles ni fronteres".

JORDI VIRALLONGA, premi Màrius Torres: 'he intentat emocionar, commoure, divertir i sobretot preocupar'

00:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000141833/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jordi Virallonga, de 60 anys, ha assegurat que amb el seu llibre "he intentat emocionar, commoure però també divertir" i afegeix "el que més he intentat és preocupar". Vol “trencar els tòpics que ens han ensenyat per viure una vida més intensa i plena" ha explicat l'autor.

Els guardons s'entreguen aquest divendres a la tarda en una gala a l'auditori Enric Granados, amb un espectacle literari dedicat al poeta i cantautor d'Alcoi, Ovidi Montllor, del qual enguany es commemoren 20 anys de la seva mort.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00