Sociedad

El tramvia doblaria la capacitat i la velocitat dels autobusos a la Diagonal

Promoció del Transport Públic fa una proposta per introduir aquest sistema amb una reforma mínima de l'avinguda i suprimint només un carril al vehicle privat

www.transportpublic.org

Barcelona

Encara que la unió dels tramvies per la Diagonal no aportés ni un sol viatger més al sistema de transport públic, el projecte estaria justificat. Aquest podria ser el resum de l'estudi elaborat per l'associació per a la Promoció del transport Públic. Un treball que assegura que aquest sistema ferroviari en superfície incrementaria entre un 40% i un 200% la capacitat de transportar viatgers i gairebé doblaria la velocitat a la que circulen els autobusos en aquesta avinguda. L'informe incorpora una proposta urbanística que requeriria una reforma mínima de la Diagonal.

L'estudi de la PTP assegura que la unió dels tramvies a la Diagonal suposaria un increment substancial de la capacitat del transport públic en aquesta via on es mantindria també una línia d'autobús que compartiria espai amb el mode ferroviari. En un primer escenari en el que circularia un tramvia i una línia d'autobús l'augment de l'oferta passaria de 3.865 viatgers per hora i sentit a 5570. I en el millor escenari (tramvies en doble composició + la línia H8 d'autobús) la capacitat arribaria als 9.000 viatgers per hora i sentit.

Segons aquest estudi, el tramvia gairebé doblaria la velocitat comercial de 8 quilòmetres per hora que tenen els autobusos en aquesta via. A més, el president de l'Associació, Ricard Riol, ha explicat que suposaria un estalvi de 2 milions d'euros en els costos d'explotació i s'alliberarien 20 autobusos que ja no haurien de circular per aquesta via.

El president de PTP, Ricard Riol, assegura que els diners i els vehicles que s'alliberessin es podrien dedicar a millorar el transport públic d'altres zones. Riol assegura que "no volem treure autobusos, els volem col·locar en llocs on funcionin millor".

Segons l'estudi, introduir el tramvia requeriria una reforma de la Diagonal mínima. La proposta de la PTP situa la plataforma segregada, amb els dos sentits de circulació del tramvia, al costat mar del tronc central de la Diagonal. És un espai reservat de 8,5 metres d'amplada, l'equivalent als dos carrils bus que existeixen ara mateix i un carril de circulació de vehicles privats que se suprimirà del sentit Besòs.

Aquesta seria la proposta més bàsica que permetria respectar la reforma de la Diagonal que s'ha fet entre Francesc Macià i el Passeig de Gràcia. Però a partir d'aquí, l'estudi proposa altres alternatives suprimint 2 carrils de circulació, movent una part de l'arbrat i fins i tot creant un espai lúdic en alguns trams del lateral muntanya de l'avinguda.

Durant la presentació de l'estudi, que s'ha fet a Col·legi d'Enginyers de Camins, Ricard Riol s'ha referit en diferents ocasions als que s'oposen al tramvia. Als que ho fan al·legant que es va rebutjar en referèndum, els diu que en aquella votació no es preguntava pel tramvia. I als que ho fan perquè defensen el metro els explica que construir un quilòmetre de tramvia val 25 milions d'euros davant dels 147 del suburbà (L-9).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00