Sociedad

Escola inclusiva també a la secundària

Sentència pionera del Tribunal Superior de Justícia que obliga a la Generalitat a escolaritzar en un institut ordinari un alumne de 14 anys que, segons el Departament, hauria d'estar a un centre d'educació especial

ACN

Barcelona

Sentència pionera del Tribunal Superior de Justícia que obliga a la Generalitat a escolaritzar en un institut ordinari un alumne de 14 anys que, segons el Departament, hauria d'estar a un centre d'educació especial. L'administració al·legava que atendre les necessitats d'aquest alumne, que té un trastorn de l'espectre autista, suposava un "esforç desproporcionat" per un centre ordinari. Però el Tribunal, no ho veu així.

La sentència, que ha avançat el Diari de l'Educació, considera que ni és desproporcionat ni poc raonable mantenir el suport que aquest alumne, en Gerard, ja ha tingut durant tota la primària: un pla individualitzat que adapta el currículum de cada curs a les seves capacitats i un vetllador que l'acompanya tot l'horari lectiu.

El Tribunal recorda que la convenció de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat estableix que l'administració ha de fer els esforços que siguin necessaris per garantir l'educació inclusiva en tots els nivells de l'ensenyament. I que només en casos excepcionals, es pot recórrer a centres específics. El Tribunal entén que Ensenyament no ha justificat prou en el cas d'en Gerard aquesta necessitat i per tant desestima el recurs que la Generalitat va fer a una primera sentència, també favorable a l'educació inclusiva.

Fa un parell de dies, el Síndic de greuges recomanava en el seu informe especial sobre la infància que el centenar de centres d'educació especial que hi ha ara a Catalunya es reconverteixin en centres de referència per a les escoles ordinàries "com a mecanisme de suport per fer efectiva l'escolarització inclusiva dels alumnes amb discapacitat".

CARME FERNÁNDEZ, PRESIDENTA DE LA FUNDACIÓ GERARD

02:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000001025928/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segons les dades del Departament d'Ensenyament, el curs 2014/2015 hi havia un total de 7147 alumnes en Centres d'Educació Especial, dels quals el 65 per cent tenien llavors entre 12 i 19 anys.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00