Sociedad
BALANÇ 2015

L'Hospital Arnau atén cada dia 250 urgències

Creixen lleugerament les urgències ateses durant l'últim any per l'augment dels malalts crònics. La meitat no haurien d’arribar a l’hospital i haurien d’anar a la primària.

HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA

Lleida

L’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida ha atès durant l’últim any 91.267 visites urgents, xifra que suposa un increment del 2,8 per cent respecte el 2014, segons dades del mateix centre sanitari. La cap de servei d’urgències, Maria José Abadías, ho atribueix en bona part a l’augment dels malalts crònics perquè “ha disminuït la mortalitat de moltes patologies que acaben sent cròniques i això fa disparin una mica més el número de visites en el servei d’urgències”. Un augment de visites urgents que també s’ha produït a la primària.

De mitjana, cada dia, a l’Arnau s’atenen uns 250 pacients a urgències. Un dels principals motius és la cronicitat però segons destaca Abadías el principal volum continua sent la patologia lleu. I és que gairebé la meitat no haurien d’arribar a l’hospital i s’haurien d’atendre a la primària o fins i tot al domicili. Són, per exemple, infeccions d'orina, ferides banals o un esquinç que arriben a l'hospital, perquè l'usuari busca immediatesa perquè està acostumat “a la cultura del caixer automàtic”.

Ingressos hospitalaris

El 15,46 per cent dels pacients que són atesos a urgències ingressen a l'hospital. Una xifra que l'Arnau reconeix hauria de ser inferior, d’entre el 10 i el 12 per cent. Abadías apunta que es podria aconseguir amb un millor control de la primària, dels centres de dia o l'atenció a domicili. I respecte als temps d’espera, de mitjana se situen en 4 hores i mitja, des que arriba el pacient fins que rep l’alta o ingressa al centre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00