Sociedad

Investigadors de la UdG troben un sistema per allargar la vida del paper reciclat

Investigadors de la UdG han trobat un sistema per allargar la vida útil del paper reciclat. Aplicant-li nanofibres de cel·lulosa (1 milió de vegades més petit que un mil·límetre) es pot utilitzar fins a set vegades sense que perdi propietats. La principal contribució de la troballa, ara per ara, és medioambiental però, a la llarga, els investigadors diuen que també servirà per abaratir els costos de producció.

Girona

Actualment, el paper que es vol reutilitzar per a escriptura o embalatge es neteja de les restes de tinta, se’n fa pasta, s’asseca i es torna a convertir en paper nou però no és un sistema etern perquè a partir del tercer reciclatge perd propietats; la fibra es torna menys resistent.

Això és degut -diu l’investigador del LEPAMAP de la UdG Marc Delgado-Aguilar– a què la fibra perd capacitat d’enllaçar-se amb altres fibre. En aquests moments, aquest problema es soluciona amb el refinatge mecànic, que consisteix en fer passar la fibra entre dues superfícies tallants per tornar-la a obrir i recuperar una certa capacitat d’enllaç. Arriba un punt, però, que la fibra no dóna més de si perquè es va malmetent.

Sistema amb nanofibres

Marc Delgado, investigador UdG

00:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000110982/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Les nanofibres de cel·lulosa tenen molta capacitat d’enllaç i donen molta més resistència al paper -explica Delgado-Aguilar- quan es barregen i estalvien haver de tallar el paper per reaprofitar-lo. La cadena de reutilització no és infinita, també hi ha pèrdua de propietats, però les fibres no es malmeten tant i duren més.

Les nanofibres aporten resistència i capacitat d'enllaçar. / UdG

Això, diu Delgado-Aguilar, pot tenir una granrepercusió mediambiental. L’anàlisi del cicle de vida conclou que aquest paper es pot reutilitzar fins a 7 vegades i que, tot i que la producció de nanofibres requereix més energia que la que es gasta en el procés mecànic actual de reutilització, com que es pot fer servir més vegades, ja compensa.

Impacte mediambiental i costos

Ara mateix, diu aquest investigador, la petjada ecològica d’un i altre sistema s’equiparen però tot indica que la diferència augmentarà (en favor del sistema basat en la introducció de nanofibres). Això és -argumenta- perquè mentre que el procés mecànic ja no té més recorregut, les nanofibres estan en fase de laboratori i tenen un camp per córrer important. En el moment que l’aplicació de nanofibres de cel·lulosa al paper s’industrialitzi, els costos de producció baixaran, la diferència de costos entre un sistema i l’altre serà més gran i, per tant, serà clarament més rendible utilitzar el nou sistema.

Ara mateix, diu Delgado, ja hi ha indústries que volen aplicar les nanofibres en els seus productes de paper. “La indústria es preocupa pel mediambient però el que volen és baixar gramatge i obtenir el mateix nivell de propietats i, amb el refinat mecànic, han arribat al límit. Per tant, els interessen les nanofibres i aquí, la UdG està molt ben posicionada”, conclou.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00