Sociedad

El canvi climàtic amenaça la poma de Girona

Un estudi de l’IRTA revela que el canvi climàtic pot posar en risc el cultiu de poma al Baix Fluvià, una zona inclosa a la Indicació Geogràfica Protegida, Poma de Girona.

Pomeres de l'IRTA de la Tallada. / ACN

És un dels primers estudis que es fan a Catalunya sobre la incidència del canvi climàtic en els fruiters i s’ha publicat a la revista Agricultural Water Management.

Robert Savé, investigador de l'IRTA

05:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000111516/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segons les conclusions de l’estudi, l’absència d’hores de fred –com ha passat aquest hiven- pot reardar o desordenar l’època de la floració i alterar l’equilibri necessari que hi ha d’haver entre floració i aparició de brots. Les conseqüències poden variar segons les varietats de pomes.

El president de la IGP Poma de Girona, Venanci Grau, reconeix que ara ja comencen a tenir alternacions en la floració.

Venanci Grau, president de la IGP Poma de Girona

00:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000111473/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els investigadors diuen que han fet una projecció d’ara fins el 2070 i si el canvi climàtic avança tal i com es preveu i es manté el cultiu de poma de la mateixa manera que es fa ara, l’activitat es pot veure afectada.

L’estudi vol ser una eina per ajudar a plantejar estratègies de futur. L’investigador principal, Robert Savé, diu que si es fessin estudis similars en d’altres conreus com la viña o l’olivera possiblement sortirien desajustaments similars.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00