Sociedad

Controlar els diners dels immigrants per evitar que vagin als terroristes

La Unió Europea vol controlar els diners que els immigrants envien als seus familiars per evitar que serveixin per planificar o cometre atemptats terroristes

Getty Images

Bruselas

Rastrejar el finançament i el tràfic d'armes són dos dels principals objectius que s'ha marcat la Comissió Europea per posar fre als possibles atacs de DAESH. Amb tot, reconeixen obertament que és impossible aturar un atemptat. Ho han explicat durant un seminari al Parlament europeu a Brussel·les.

La Comissió Europea és conscient que limitar o posar més controls sobre les remeses de diners que s'envien des d'aquí a altres països a través de plataformes com Western Union o Money Gram és un tema delicat. Amb tot, creuen que podria ser una de les vies de finançament d'atacs terroristes i per això, la comissió i també el Consell d'Assumptes Econòmics i Financers, l'ECOFIN tenen previst debatreu i regular-ho millor.

Guenther Sablattnig, coordinador de la lluita antiterrorista de la Comissió Europea, explica que “És important que les comunitats d'immigrants puguin enviar diners a les seves famílies a casa, però de vegades aquests diners poden ser utilitzats per planificar o cometre atemptats. Necessitem mirar com podem assegurar que aquest diner flueixi però no serveixi per això”

Hi ha un altre mètode més difícil de controlar, la coneguda com a Hawala, que és molt antic i que es fa servir sobretot al món àrab i asiàtic. És un intercanvi de diners d'un país a un altre entre persones de confiança però sense que en quedi constància per escrit. El control de les armes al mercat negre és un altre dels objectius.

Amb tot, tenen clar que no podran evitar tots els possibles atacs: “Preveiem que cada cop hi haurà més atacs terroristes a Europa. És important alertar a la població, no crear el pànic, però alertar-los que el perill hi és. Encara que la policia i la intel·ligència de la Unió Europea facin tot el possible no es poden prevenir tots els atemptats. Simplement és impossible”

Després dels atacs a Paris a la redacció de la revista satírica Charlie Hebdo i especialment després dels atemptats del novembre, la Comissió Europea i el Parlament reconeixen que s'han posat les piles i han començat a canviar tot el sistema de seguretat. Amb tot, reconeixen que encara són molt lents i falta cooperació entre països.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00