Sociedad
ANIVERSARI

El Monestir de les Avellanes, 850 anys d’història

L’abadia dels segle XII ha convertit el turisme en la seva principal font d’ingressos. Cada any arriba a allotjar unes 10.000 persones.

Imatge del Monestir ubicat a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, al municipi d'Ós de Balaguer / MONESTIR DE LES AVELLANES

Os de Balaguer

Des de fa dues dècades, per manca de vocacions, els maristes van decidir aprofitar l'atractiu del Monestir de les Avellanes, a la Noguera, i obrir-lo al públic. Ara suposa entre el 60 i 70 per cent dels seus ingressos. El seu director, Robert Porta, explica que, a més d’hotel, tenen restaurant i sala de reunions i, això, acompanyat al llegat cultural, fan que sigui “un dels principals atractius turístics de la comarca”.

“Cada vegada hi ha menys vocacions, i la religiositat i l’espiritualitat es viu d’una altra manera, i les congregacions han hagut d’anar obrint a la gent aquestes grans cases” explica Porta el canvi de model que ha viscut el Monestir, que enguany commemora els 850 anys de la seva creació. Ara amb una vintena de maristes, lluny queden els més 300 monjos i seminaristes que hi van arribar a viure en l'època més esplendorosa del monestir.

850 anys d’història

L'1 de febrer de 1166 un grup de monjos van fundar la primera comunitat del monestir de les Avellanes. Llavors estaven a l'actual ermita del Sant Cap, a Vilanova de la Sal i al setembre del mateix any els monjos es traslladen a l'actual edifici, enmig de terrenys, bosc, muntanya i conreu, a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, muncipi de Ós de Balaguer.

Al segle XVIII, va ser focus d'irradiació cultural però malauradament el convuls segle XIX i la desamortització de Mendizàbal van posar fi a aquesta etapa. Tot i que bona part de l'arxiu del Monestir va desaparèixer, des de 2008 conserva l'Arxiu Gavín, considerat per la Unesco l'arxiu particular més gran d'Europa.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00