Sociedad | Actualidad

Les agressions a personal sanitari, encara “una xacra”

El Col·legi de Metges demana a la Generalitat la creació d'un observatori que reculli totes les denúncies per agressions físiques o verbals al personal sanitari.

Les agressions, tant físiques com verbals, al personal sanitari es notifiquen a la unitat de prevenció de riscos / FUNDACIÓ GALATEA

Les agressions, tant físiques com verbals, al personal sanitari es notifiquen a la unitat de prevenció de riscos

Lleida

Cada hospital o Centre d’Atenció Primària té un servei de prevenció de riscos, on es notifiquen insults, amenaces o empentes a metges, infermers o zeladors per part de pacients o familiars. Però són pocs casos els que arriben als Col·legis de Metges. Al 2015, en van ser 44 a tot Catalunya i per al cap de responsabilitat professional del Consell de metges, Josep Arimany, només és la “punta de l'iceberg” perquè ells només reben els casos més greus.

“Nosaltres estem demanant, hem demanat al Departament de Salut la creació d’un observatori d’agressions a nivell de Catalunya, que pugui abordar tot, tenir exactament quina és la situació actual a Catalunya d’aquesta xacra que és les agressions a professionals de la salut” assegura Arimany.

88 casos notificats als centres de Lleida

I com a exemple Lleida: el Col·legi de Metges només ha rebut 3 denúncies al 2015, mentre que els centres n'han comptabilitzat 88, la majoria agressions verbals. Són 33 més que al 2014, sent la xifra més alta des que hi ha registre, al 2006. La coordinadora de la unitat de prevenció dels riscos de l'ICS a Lleida, Ester Barbé, diu que cada cop reben més denúncies de “situacions de violència que abans es deixaven passar i, ara, es declaren”.

Als hospitals, les agressions es produeixen sobretot a urgències i les víctimes soler ser infermers. A la primària, en canvi, solen ser els metges, a les consultes. En els casos en què es constata que el pacient s’ha sobrelimitat, Salut li envia una carta recordant-li els seus deures quan assisteix a un centre sanitari i el respecte que ha de tenir cap els professionals.

Des del Col·legi d’Infermeria de Lleida, Miquel Àngel Caldero, afirma que cada cop hi ha més sensibilitat i tots els professionals notifiquen qualsevol situació de violència. Però també assegura que “augmentat principalment les dotacions de personal mèdic, infermer, d’auxiliars i de zeladors, resoldríem, potser et diria, la meitat de les situacions que avui en dia es notifiquen”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00