Sociedad

Recrear l’ambient de l’úter matern per millorar l'atenció als prematurs

Salut posa en marxa un programa que pretén reduir els sorolls o la llum als hospitals, impulsar el mètode cangur i promoure la participació dels familiars en les cures del nadó.

Imatge del Protocol de prevenció i atenció a la prematuritat de l'Agència de Salut Pública de Catalunya / DEPARTAMENT DE SALUT

Lleida

Atendre els nadons prematurs a l'hospital en un ambient el més semblant possible a l'úter matern. És l'objectiu que s'ha plantejat el Departament de Salut per millorar-ne el seu desenvolupament i reduir les seqüeles.

Això implica reduir al màxim els sorolls, tenir poca llum, impulsar el mètode cangur, de contacte pell a pell amb els pares, i adaptar les cures o les proves al moment en què el nadó està més receptiu. Segons el cap de pediatria de l'Hospital Arnau de Vilanova, Eduard Solé, “hem d’intentar que el desenvolupament neurològic d’aquest nen, que ha sortit dos mesos, no interferim més de l’imprescindible”.

A l'abril començarà la formació dels 15 pediatres i 30 infermeres de l'Arnau per prestar aquesta millor atenció tant als prematurs com als seus familiars. Tot per reduir les seqüeles que pot patir el nadó al passar de l'úter matern a la incubadora, en un moment crucial en què el seu cervell es troba en ple desenvolupament.

A Lleida són uns 240 nadons els que neixen cada any de forma prematura, és a dir, abans de les 37 setmanes de gestació. A tot Catalunya, es calcula que un 7% dels nadons són prematurs. I malgrat que la gran majoria sobreviuen, la prematuritat representa el 75% de la mortalitat perinatal.

Eduard Solé, Anna Monsó, Maria José Castañ i Miriam Pérez. / RÀDIO LLEIDA

A l’Hora Lleida en parlem amb el cap del servei de pediatria de l’Hospital Arnau de Vilanova, Eduard Solé i la infermera supervisora de pediatria, Maria José Castañ. I coneixem dos casos en primera persona: el d’Anna Monsó, mare d’un nadó prematur amb 32 setmanes i el de Miriam Pérez que el passat juliol va ser mare d’una nena amb només 25 setmanes de gestació.

TERTÚLIA 'L'atenció als nadons prematurs'

09:09

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000148989/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00