Sociedad
REUS

Crisis obertes al sí de la Festa Major

El Ball de Diables amenaça amb no participar en cap acte durant el Sant Pere d'aquest 2016 si Reus no es declara ‘ciutat lliure de la llei del foc’.

La Coordinador de Barraques reclama més diners per garantir la qualitat musical dels darrers anys i temen que l’Assemblea acabi decidint que enguany no hi ha Barraques.

La Regidora de Cultura assegura que negociarà amb les parts implicades per intentar evitar que la Festa Major de Reus i les Barraques es vegin perjudicades per la situació actual.

La pirotècnia tradicional posterior a la Tronada, també s'hauria de veure afectada per la normativa del foc, segons els Diables de Reus. / Ana Ferràs ACN

Reus

Notícia que els avança la Cadena SER. Crisi monumental a la Festa Major de Reus. Segons ha pogut saber aquesta emissora, l'Ajuntament ha rebut diversos ultimàtums en els darrers dies que podrien alterar greument el Sant Pere d'aquest 2016.

Els primers, el Ball de Diables de Reus, que es plantegen no sortir per Sant Pere. I tot arran de la polèmica directriu europea del foc, que data del 2010. Amb els anys però, la llei espanyola ha anat incorporant els elements d'aquella directriu, i aquest 2015 n'ha entrat en vigor un de darrer: els menors de 8 anys no poden manipular elements pirotècnics. Això, en el cas dels Diables de Reus, afecta una trentena de xiquets i xiquetes que, tot i que l’any passat van tirar carretilles, enguany no ho podran fer.

Aquest no és un problema que afecti a Reus exclusivament. Però segons fonts del sector consultades per aquesta emissora, ‘a la gran majoria de municipis amb tradició de ball de diables es fan els ulls grossos’. a Reus però, l’Ajuntament ha decidit complir la llei estrictament, i aquí és on s'aferra el Ball de Diables per exigir que s'acompleixi ‘en tots els aspectes’. I és que hi ha d’altres qüestions que també es tracten a la llei i que es venen incomplint des que aquesta va entrar en vigor, com dèiem, el 2010.

Això obligaria, per exemple, a que ‘la Guàrdia Civil acompanyés els Trabucaires o el Ball de Galeres’ o a situar una distància de seguretat de fins a 15 metres entre qualsevol actuació pirotècnica i el públic. Per posar un exemple: en el cas dels focs d'artifici del dia de Completes, el 28 de juny, a la plaça del mercadal, la normativa obligaria pràcticament a fer fora la gent de la Plaça després de la Tronada – que de moment se salvaria de tot plegat, perquè es troba en una situació d’al·legalitat.

‘Ciutat lliure de la llei del foc’

Aquest dilluns la regidora de cultura de Reus Montserrat Caelles, presentarà una proposta de moció als membres del govern per a veure si es pot declarar Reus ‘ciutat lliure de la llei del foc’. La moció està previst que es debati al plenari del proper 11 de maig.

Però pel que ha pogut saber aquesta emissora alguns regidors, entre els que s'hi conta l'alcalde Carles Pellicer, veurien amb reticència el fet de vulnerar la llei. Tot plegat apunta a que enguany, els Diables de Reus, com a mesura de protesta, no participaran en cap acte de la Festa Major de Sant Pere: ni al seguici, ni a les matinades, ni al correfoc... Ara bé, sí que s'esperen mobilitzacions amb el recolzament de bona part del seguici festiu si s'arriba a aquest extrem.

… i Barraques pengen d’un fil

Reus.cat

L’Ajuntament de Reus manté un altre front obert de conflicte. En aquest cas amb les Barraques de Reus i també amb ultimàtums de per mig.

Tot i que les relacions s’han calmat després d’una reunió d’urgència la passada setmana, la coordinadora de Barraques es queixa que el pressupost que rep enguany no garanteix una bona qualitat de la festa. El seu president, Adrià Llorach, assegura que la seva voluntat i la de la resta de la junta és ‘tirar endavant amb l’edició d’enguany sigui com sigui’, però fa evident el malestar en bona part de l'Assemblea de Barraques que ‘pot acabar decidint que enguany no es fan’.

El problema, en el cas de Barraques, rau en 8.000 euros que la junta reclama. Enguany se’ls ha promès 85.000 euros de subvenció i ells creuen que, per garantir la qualitat musical de l’any passat, en calen, com a mínim, 93.000. ‘Val a recordar que, en passades edicions, el pressupost de Barraques ha superat notablement els 100.000 euros… no demanem cap bajanada’. De fet, des de Barraques han intentat aconseguir els diners pel seu compte, però tampoc se’ls està posant fàcil.

Per posar un exemple, aquest proper cap de setmana celebraran una vermutada a la Plaça del Baluard, no sense que hi hagi hagut problemes amb el Departament de Mobilitat de l’Ajuntament per aconseguir els permisos necessaris per fer-la.

D'això també es queixa la gent de Barraques, de l'excessiva burocràcia per intentar organitzar actes que ajudin a pagar la festa.

Una altra batalla perduda: Barraques volia aconseguir un patrocinador que pagués la cervesa que se serveix aquells dies al Parc de la Festa, el que els hagués permès aconseguir ingressos extra: Però l'Ajuntament ja té consignat un conveni amb una empresa que impedeix que se'n puguin fer més...

Un altre aspecte és la reducció de costos. Barraques es planteja la possibilitat, per exemple, de reduir la despesa en seguretat contractant una empresa més barata. Però com que es tracta d’un contracte superior als 18.000 euros cal concurs públic, i de nou, la burocràcia complica tot escenari de millora. A més, Llorach també recorda que, després dels accidents del Madrid Arena, ‘organitzar esdeveniments massius requereix de plans d’autoprotecció’ el que acaba encarint molt més tota iniciativa.

L’Ajuntament respon

La Regidora de Cultura de Reus, Montserrat Caelles, ha sortit a apagar el foc. Preguntat per aquesta redacció destaca que ‘els elements del seguici festiu són un valor per la ciutat’ i que el que volen ‘és que la Festa Major continuiï celebrant-se amb tot el seu esplendor’.

Ara bé, és conscient que la normativa no permet que ‘els menors de 8 anys participin amb elements de foc’ i per això mateix assegura que ‘estem treballant amb el Ball de Diables’ i també està en contacte amb ‘les administracions pertinents, Generalitat de Catalunya i Subdelegació del Govern Espanyol a Tarragona’ per intentar que ‘la nostra festa sigui la mateixa de sempre però sense que ningú corri cap perill’.

Preguntada per la possibilitat que la ciutat es declari ‘lliure de la llei del foc’, Caelles assegura que no es pot plantejar a un Ajuntament que s’incompleixi la llei. Ara bé, quan se li pregunta perquè fins ara s’ha estat vulnerant la normativa del foc, contesta: ‘jo no crec que sigui saltar-se una llei sí i d’altres no, crec que a vegades a les ciutats hi ha diferents costums i tradicions i que hem d’intentar conviure tots plegats i complir les lleis’. Afegeix que ‘quan es fa menció a que complim la llei un Ajuntament no se la pot saltar, ara bé, la ciutat és viva i hem d’intentar conviure tots de la millor manera possible però sobretot, garantint la seguretat de qui en forma part’.

Caelles assegura que no tenia constància que en d’altres anys la ciutat s’hagués saltat la normativa del foc (els castells de focs, els mateixos Diables de Reus o els Trabucaires i les Galeres l’han incomplert repetidament) i assegura que ‘no he rebut cap advertència que haguem vulnerat la llei’. El que no respon Caelles és, però, perquè enguany s’ha decidit mirar amb lupa la normativa del foc.

En el cas de les Barraques de Reus, la Regidora de Cultura reitera que s’està treballant amb la Coordinadora i tot i que admet ‘que la situació econòmica no és la que tots voldríem’ confia poder trobar una solució per a que Barraques es puguin celebrar amb total normalitat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00