Sociedad

El preu de seguir estudiant

Les persones que volen estudiar un segon grau universitari s'enfronten a un doble obstacle: primer l'accés i després el preu. En l'accés perquè les facultats reserven només un 3% de les seves places per a aquests alumnes. I el preu, perquè cada crèdit els costa un 40% més que als seus companys de classe

EFE

Barcelona

Universitats minimitza el problema i diu que la "lògica" després de fer un grau és estudiar un màster.

El cost d'estudiar un segon grau

02:49

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000001072063/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Amb 26 anys, l'Agustí és llicenciat en història, ha fet un màster i ara està matriculat en Dret. La matrícula d'aquesta segona carrera li costa 2.200 euros anuals, és a dir, uns 900 euros més que als seus companys de classe que no tenen cap titulació. La Laia és de les que han optat per utilitzar les escletxes de la norma a favor seu. Va començar sociologia l'any 2008 però encara no ha convalidat tots els crèdits per poder fer sense recàrrec un segon grau.

Cap del dos entén que se'ls penalitzi econòmicament per continuar estudiant. "Si la societat demana gent qualificada, preparada no té cap sentit dificultar-nos" aquesta possibilitat, apujant uns preus que "ja són prou elevats".

La Laia subratlla encara l'altre discriminació a que s'enfronten els estudiants que com ella volen ampliar la seva formació. Les facultats reserven un 3% de places per a persones que ja tenen una llicenciatura o un grau. L'altra opció és que intentin accedir amb la seva nota de selectivitat, però això és pràcticament impossible per aquells que van fer les proves d'accés a la Universitat abans de 2010 perquè llavors la nota màxima era de 10 i no de 14 com ara. "En el meu cas" explica la Laia, no he tingut problema perquè demanaven una nota d'accés baixa. Però que aspira a fer estudis amb més demanda sí que té un problema perquè "no es pondera la nota". Això vol dir que qui tenia un expedient de 8 sobre 10, passa a tenir-ne un de 8 sobre 14.

Des de la Generalitat consideren que l'actual sistema garanteix una oferta suficient de places per als llicenciats que volen fer un segon grau. I defensen també el recàrrec del 40% en el preu dels crèdits per aquests alumnes. El director general d'Universitats, Josep Pallarès, entén que el camí lògic per a aquests estudiants seria fer un màster, i no tornar enrere per començar un altre grau.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00