Sociedad

Pas endavant per implantar el sistema de retorn d’envasos

Tot i el rebuig del lobby de les begudes, la Generalitat ha encarregat l’estudi per saber quin impacte tindria recuperar l’antiga pràctica de deixar un dipòsit a la botiga per cada envàs de beguda

Getty Images

Barcelona

Fa tres anys que l'Agència de Residus de Catalunya va anunciar que encarregaria un estudi per mesurar quin impacte econòmic i ambiental tindria recuperar el sistema de retorn d’envasos de begudes. Aquella antiga practica de deixar uns cèntims a la botiga per cada envàs de vidre, plàstic o llauna que comprem i que es recupera quan retornes l’envàs. Parlem de sucs, cerveses, aigües i refrescs

L’any passat, l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va estar a punt de tirar endavant aquest estudi, però es va fer enrere després que una quinzena de directius de Coca Cola, Estrella Damm, Ecoembes i altres marques de begudes i grans superfícies es presentessin al seu despatx per demanar-li que l'aturés. Temien pèrdues econòmiques.

Finalment, segons ha explicat a SER Catalunya la Secretària de Medi Ambient, Marta Subirà, l’Agència de Residus de Catalunya ha encarregat l'estudi. Diu que “és el primer pas per conèixer els pros i els contres d’aquest sistema i la seva viabilitat per després decidir si l’implanten o no a tot Catalunya”.

Si decidissin implantar-lo, afegeix, seria un sistema de gestió de residus complementari als contenidors de colors, “no es tracta de qüestionar el sistema actual, que és exitós, és un complement pensat pel 9% dels envasos que ara van al groc. Els de les begudes”. I en cap cas, afegeix Sobirà, “suposa cap amenaça per ningú, és només un estudi per valorar la possibilitat d’implantar aquest sistema”.

L’estudi l’està fent la consultoria ambiental ENT, estarà llest a finals d’octubre d’aquest any i ha costat 60.400 euros.

El lobby de les begudes

Els fabricants de begudes i els envasadors rebutgen de ple aquest sistema. Diuen que suposarà una gran inversió en màquines de recollida, que complicarà la vida dels ciutadans i que no millorarà la taxa de recuperació d’envasos. Unes afirmacions que no comparteixen els ecologistes que fa dues dècades que lluiten perquè es recuperi aquest sistema vigent a Catalunya fins als anys 80. I que recorden que, en cas d'aplicar-se, no seria obligatori fer servir màquines. Les botigues ho podrien fer manualment.

Ara aquestes empreses només assumeixen el cost del reciclatge dels envasos que van a parar al contenidor groc. La gestió dels envasos que es queden als carrers, papereres o altres contenidors, l’assumeixen els ajuntaments.

L’experiència a altres països demostra que el sistema de retorn d’envasos permet recuperar un 85% dels envasos reutilitzables que es venen. Ara a Catalunya només se’n recupera un de cada tres.

El 2013, l’Agència de Residus de Catalunya i el col·lectiu Retorna van fer una prova pilot d'aquest sistema a Cadaqués i es van recuperar 9 de cada 10 envasos venuts.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00