Sociedad

"No hi ha carrers especials per a discapacitats"

Aquesta és la idea de fons que va empènyer l'equip de mestres de l'Escola d'Educació Especial Crespinell, a Terrassa a implicar una escola i un institut ordinaris en un projecte que anit va guanyar el Premi de l'Ensenyament 2016 que atorga la Fundació Cercle d'Economia

REPORTATGE PROJECTE CRESPINELL-LANASPA-IES MONTSERRAT ROIG

REPORTATGE PROJECTE CRESPINELL-LANASPA-IES MONTSERRAT ROIG

03:49

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000001077730/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El projecte que es va posar en marxa fa 26 anys suposa que els alumnes de l'escola d'educació especial participen diàriament de la vida escolar als centres ordinaris, sigui només a l'hora del pati, en sortides culturals o en assignatures curriculars com l'educació física, la plàstica o les ciències socials.

Normalment ho fan acompanyats dels docents del Crespinell, que s'asseguren d'adaptar els continguts i els ritmes a les capacitats dels seus alumnes.

Els directors de l'escola Lanaspa i de l'Institut Montserrat Roig coincideixen a subratllar el benefici mutu que suposa el projecte: pels valors que aprenen els seus alumnes i per l'alt grau d'implicació dels mestres.

"Tots hi guanyem", diu Núria Altet, directora de Lanaspa. "Ens enriqueix a nosaltres com a mestres i als nostres alumnes també, perquè ells saben que els companys de Crespinell tenen unes determinades discapacitats però que ells els poden ajudar". I encara és més gratificant, insisteix la directora, "quan veus com un alumne de Crespinell ajuda a un dels nostres".

 El director de l'Institut Montserrat Roig, on els alumnes més grans de Crespinell tenen una aula pròpia, reconeix que d'entrada, com a professor, el projecte li va semblar molt difícil d'encaixar però que des que és director s'ha convertit en una de les seves prioritats. "Els primers anys", explica el professor d'educació física de l'institut, en Pablo Mitjans "a l'hora del pati van venir unes alumnes una mica espantades i queixant-se, profe, que hi ha un alumne que ens persegueix i ens repeteix les coses però no l'entenem". Aquell alumne, explica en Pablo "necessitava que l'ajudessin a obrir l'ampolla de batut que portava per esmorzar". Ara "aquestes situacions ja no es donen" perquè aquests malentesos "formen part del dia a dia".

Irònicament, el premi de la Fundació Cercle d'economia arriba en un moment en què la continuïtat del projecte no està garantida al 100%. L'escola Crespinell necessita un nou edifici i està lluitant perquè l'ajuntament de Terrassa els cedeixi un local a prop de l'espai actual. "Volem que el nou edifici estigui molt a prop de l'escola Lanaspa" explica la directora de Crespinell,  Mariona Torredemer "per poder seguir amb aquest projecte".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00