Fútbol
HISTÒRIA

Repàs als més de 90 anys d'història del C.D. Castelló

Quan es va construir el Castalia? De quin color era la primera camiseta del Castelló? En quin any es va gravar l'himne?

Història del C.D. Castellón

Història del C.D. Castellón

10:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1466184199_490516/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Castellón

Qui és seguidor del Club Esportiu Castelló ho és per tradició, per convicció i per sentiment, només cal recordar els mals moments viscuts quan l'equip va baixar a segona B o quan encara van haver de retrocedir més i arribar fins a tercera. Ara, en plena lluita per guanyar el playoff a segona divisió B, recordem quins són els origens del C.D. Castellón amb Gonçal Sebastià, col·laborador de 'A vivir que son dos días Castellón' a la secció d'història.

Història del C.D. Castellón

10:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1466184199_490516/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els primers partits de futbol amistosos a Castelló es comencen a organitzar cap a principis de segle XX en els terrenys coneguts com el Tir de Colom, ubicació de l'actual Parc de l'Oest. En 1911, apareix el  Deportivo, el primer equip de la ciutat, i poc després va nàixer el Castalia, forjant una rivalitat esportiva entre estos dos clubs.

Ja en 1919, el futbol comença a crèixer i és en aquest moment que sorgeixen nous clubs a Castelló. Entre els equips sorgits en este any està la Sociedad Deportiva Cervantes Fútbol Club, precursor del C.D.Castelló. La Sociedad Deportiva Cervantes comptava amb el suport del Centre Republicà de Castelló i, com a tal, la seua equipació eren els colors de la bandera republicana amb una estrella per escut. L'hegemonia d'este club va fer desaparèixer la resta de clubs castellonencs, restant com l'únic equip de la ciutat.

El 20 de juliol de 1922 la junta de la Sociedad Cervantes va decidir canviar el nom a Castellón Club de Futbol per a poc després canviar-lo definitivament al de Club Deportivo Castelló. En un primer moment es va optar per vestir a l'equip amb samarretes amb franjes horitzontals verdes, taronges i blaves, però al no trobar disponibles samarretes d'eixos colors es van encarregar de color blanc.

En els primers anys com a Club Deportivo Castelló, el President Tadeo Mallach va vendre un partit a favor del València, la qual cosa va generar una taca en la imatge del nou club. Per desfer-se d'aquella mala imatge i evitar confusions amb el València que vestia igual, l'any 1925 es decideix per la samarreta de franjes albinegres que tots coneixem. El primer ascens a 1a divisió del Castelló es dona la temporada 1940-41.

Pel que fa als camps, el mític camp del Sequiol s'inaugura el 3 de novembre de 1923. Anys després, el 1946, el Sequiol es queda menut i es traslladen a l'Estadi Castalia, inaugurat en ocasió del partit contra el Atlético Aviación. La última casa albinegra i on podem seguir a l'equip és el Nou Estadi Castàlia, inaugurat el 17 de juny de 1987.

L'himne va ser composat a 1941 amb música d'Eduardo Bosch i lletra de Vicente Andrés però no es fins que el reconegut periodista castellonenc Chencho, que tenia la partitura original, decidix posar en marxa la gravació de l'himne, esta vegada amb la lletra que té actualment. L'any 1972 s'enregistra als estudis de Radio Castelló en el marc del programa Castelloneries de Quiquet de Castàlia i amb la participació com a solista de Miquel Soler, membre fundador dels Llauradors.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00