Prop d'un 1% dels nadons perd la vida just abans de néixer o durant els primers dies
Les morts perinatals o neonatals continuen sent un tabú social, i a Tarragona es volen trencar i desmuntar les pors a parlar-ne. Els centres públics atenen les necessitats prisològiques dels pares que ho pateixen, tot i que no hi ha cap recurs específic destinat.
Tarragona
El procés de dol davant de la mort d’un nadó que encara no ha nascut continua sent un tabú que la societat no sap ben bé com gestionar, malgrat que és una de les pèrdues més doloroses pel sotrac que suposa per a les famílies.
Gairebé un 1% dels nadons del territori moren abans de néixer, durant les darreres setmanes de gestació, o bé durant els primers dies. Segons xifres de l’IDESCAT, cinc de cada 1.000 nens no arriben a veure la llum, i tres perden la vida durant les primeres hores. És el que es coneix com a mort perinatal o neonatal.
Entrevista a Noelia Sánchez
08:29
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000092826/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Sense cap unitat específica
Actualment a hospitals públics com ara el Joan XXXIII de Tarragona no hi ha cap recurs específic per aquests casos, malgrat que es cobreixen totes les necessitats amb l'equip de psicologia i psiquiatria i amb l'acompanyament dels professionals de pediatria.
Posar-hi veu
La treballadora social i doula de dol Noèlia Sánchez pronunciarà demà a Tarragona una conferència sobre la mort de nadons durant l’embaràs titulada “Una maternitat diferent”. S’acompanyarà de la projecció de les fotografies de la psicòloga Norma Grau incloses al projecte Stillbirth (bebès que no van poder ser fotografiats).
Eva Hidalgo
Periodista a SER Tarragona - Ràdio Reus i apassionada de l'ofici d'explicar històries.