Sociedad
SALUT

La reforma sanitària mantindrà la lliure elecció de metge però amb reserves

Es penalitzarà en el copagament respecte a la via d'atenció integrada

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, a la comissió legislativa de Sanitat. / Arxiu ANA

Andorra la Vella

El nou pla de salut preveu mantenir la lliure elecció de metge però hi haurà penalització en el copagament respecte a la via d'atenció integrada.

Així ho ha explicat el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, en el decurs de la compareixença pública d'avui per donar detalls sobre la futura reforma sanitària.

El ministre de salut, Carles Alvarez Marfany, explica el procés per adoptar el metge referent.

00:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/000WB0113720160725184431/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Abans d'implantar el nou model, del que ha donat escassos detalls, Marfany  vol enllestir la cartera de serveis, la història clínica compartida i el nou reglament de l'hospital i ha promès tenir-les acabades a final d'any.

També ha previst impulsar una nova comissió mixta CASS-SAAS-Ministeri de Salut en els propers mesos.

Marfany ha defensat el pacte d'Estat per a la Salut "per garantir el futur i la qualitat" del sistema sanitari andorrà, un pacte que ha tingut una rebuda tèbia per part dels grups de l'oposició.


Crítiques de l'oposició

De la seva banda, l'oposició ha criticat la manca de concreció en les principals línies del Pacte d'Estat i esperen estudiar l'esborrany per prendre una decisió per sumar-s'hi o no.

Les explicacions del ministre de Salut no han estat suficients, segons els grups parlamentaris de l'oposició.

La consellera general liberal, Carine Montaner, ha assenyalat que les línies estratègiques ja fa molts anys que estan marcades i ha dit que ara és el moment d'actuar.

Per la seva part, la consellera general de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, ha insistit en què la major part de propostes ja fa cinc anys que les està escoltant i ha trobat a faltar més concreció en diversos aspectes. Ara, diu, "cal esperar per estudiar l'esborrany per veure quines aportacions poden fer i si signen aquest Pacte d'Estat".

En la mateixa línia s'ha expressat la consellera general del PS, Rosa Gili, en què ha volgut deixar clar que no aniran de la mà amb DA si no hi ha una millora de la sanitat i un guany pels usuaris.

Finalment, des de les files demòcrates el conseller general, Miquel Aleix, ha dit que s'està davant d'una reforma substancial i inajornable perquè la sostenibilitat del sistema depèn d'aquesta.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00