Sociedad

Aragó demana a la jutge executar la devolució dels béns de Sixena

"El temps de la voluntat política va passar i estem en un altre assumpte, que és el compliment de l'estat de dret", diu la consellera de cultura aragonesa

Aragó demana a la jutge executar la devolució dels béns de Sixena

Aragó demana a la jutge executar la devolució dels béns de Sixena

Zaragoza

El Govern d'Aragó ha demanat avui a la titular del Jutjat d'Instrucció número 1 d'Osca que exigeixi el compliment de la sentència que obliga la Generalitat a tornar les 97 peces al monestir de Sixena 'en els seus justos termes' i que estableixi les mesures coercitives que consideri necessàries per a això.

La consellera de Cultura aragonesa, Mayte Pérez, ha indicat als mitjans de comunicació, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern, que els serveis jurídics de l'executiu i de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena han demanat l'actuació de la jutge després que el Govern català no tornés les peces ahir, la data límit fixada pel jutjat.

'El temps de la voluntat política va passar i estem en un altre assumpte, que és el compliment de l'estat de dret', ha insistit Pérez, qui ha afegit que 'poca legitimitat pot tenir una institució que es prea de fer un desacatament a les normes i a les sentències judicials'.

Pérez ha apuntat que estan 'cansats' de veure com Catalunya 'incompleix el nostre Estat de Dret, un estat de dret que ens competeix a tots', i ha recordat que dins les mesures coercitives s'inclou l'auxili de la unitat policial de Patrimoni per aconseguir la devolució.

Sobre el possible retorn, avui mateix, de les 53 peces que es troben emmagatzemades i no exposades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el traslladat de les quals el Govern català té previst aprovar avui, Pérez ha incidit en què les sentències judicials 'superen' aquell possible acord.

A més, ha assenyalat que una reunió de govern 'es pot convocar de forma extraordinària', pel que podria haver-se fet ahir o divendres passat per arribar a complir el termini fixat per la jutge d'Osca, que va acabar a les 22.00 hores d'ahir a la nit.

Encara que ha considerat que serà 'una bona notícia' -que no creurà 'fins que no ho vegi'- si arriben aquelles 53 peces ha insistit que 'són 97' les que han de tornar, pel que han instat la jutge perquè actuï.

Sobre les altres 44 peces que es troben al Museu Diocesà de Lleida, i de les quals només set estan exposades, ha recordat que estan inventariades també com a patrimoni artístic català, un argument 'que no ens interessa, ni interessa la jutge', ha dit.

'Ells diuen que volen complir la sentència, però el real són els fets i que ahir, dia 25, acabava el termini que tenien d'execució d'aquell trasllat i ho han incomplert', ha incidit Pérez, qui ha conclòs que una sentència 'no es pot interpretar' i que la Generalitat l'únic que pot fer 'és complir'.

Les 53 peces que són al MNAC, que mai han estat exposades, són les de menor valor artístic i històric, ja que es tracta d'objectes i robes de litúrgia del Monestir de Sixena, així com restes de ceràmica i pintures murals, porcellanes, alguns pergamins i llibres.

Les peces més rellevants es troben al Museu Diocesà de Lleida, que exposa tres caixes sepulcrals i quatre relleus d'alabastre, mentre que la resta dels 44 objectes que té estan igualment emmagatzemats.

L'administració aragonesa ha rehabilitat els antics dormitoris del Monestir cistercenc de Sixena per ubicar les peces que ha de lliurar la Generalitat

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00