Sociedad

Emancipar-se a Catalunya és un 5,3% més car que a la resta de l'Estat

Segons un informe d'Avalot, les Juventuts de l'UGT, un jove ha de destinar el 80% del seu sou a llogar un pis. En el cas de comprar-lo, un 64%. Les recomanacions europees marquen que no s'hi hauria de dedicar més del 30% dels ingressos

Getty Images

Barcelona

La mitjana actual dels salaris dels menors de 30 anys, a Catalunya de 999 euros, fa que només un de cada deu joves assalariats a Catalunya es puguin emancipar sense haver d'endeutar-se.

Els preus actuals de l'habitatge a Catalunya són un 50% més cars que els sous reals dels joves. Catalunya és la segona destinació més cara per llogar un pis, només superada per les Illes Balears. Segons Afra Blanco, portaveu Nacional d'Avalot, per emancipar-se un jove hauria de cobrar tres vegades més del que cobra actualment. Això vol dir que en comptes dels 999 euros al mes de mitjana que ara cobra un jove menor de 30 anys, per tal d'accedir a l'habitatge amb garanties s'haurien de cobrar 2.900 euros al mes.

L'Informe es basa en dades de l’Observatori Jove de l’Habitatge a Espanya (OBJOVI), el qual indica que la despesa que han de fer els joves catalans per emancipar-se és molt superior als nivells de la majoria de territoris de l'Estat espanyol. Per exemple, en el cas dels joves entre 30 i 34 anys, a Catalunya han dedicar un 47,6% del sou per llogar o comprar un pis, mentre que la mitjana espanyola es situa en el 42,4%. Segons l’OBJVI l'ingrés mitjà anual per treballador jove a Catalunya és de 11.998,75 euros anuals entre els de 16 a 29 anys, i de 16.103,90 euros nets anuals entre els joves de 30 a 34 anys. Amb aquestes xifres, Avalot-Joves de la UGT considera que l'accés a l'habitatge propi és "impossible".

Una altra dada de l'Informe és la referent al nivell d'estudis dels joves emancipats. Són més els joves emancipats sense estudis o amb estudis primaris que no pas aquells amb estudis secundaris obligatoris, postobligatoris o estudis superiors. I les dones s'emancipen amb més freqüència i abans que els homes.

Catalunya és la comunitat que té més pisos de protecció oficial buits, més de 3000. L’organització juvenil de l'UGT defensa que calen mesures urgents per facilitar l’accés a l’habitatge i ratifica la vigència de la proposició de llei que va entrar l'any 2007 al Parlament com a iniciativa legislativa popular però que no va començar a tramitar-se fins l’any passat. La ILP proposa que el lloguer de l'Habitatge de Protecció Oficial no superi el 30% dels ingressos d'un jove.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00