Sociedad

Voluntaris i interns participen en un campus d’estiu a Quatre Camins

Onze voluntaris de tot el món han passat deu dies al Centre Penitenciari de Joves de Quatre Camins, a la Roca del Vallès

Campus d'estiu a la presó de Quatre Camins

Campus d'estiu a la presó de Quatre Camins

01:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001115089/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

“Són molt bona gent, perquè són molt simpàtics i es pot conviure molt bé amb ells, ens veuen amb bona cara”. Així és com en Hamzanali, un dels interns del centre, parla sobre els voluntaris que, des de fa deu dies, han fet activitats conjuntes amb els joves interns. En Hamzanali, té 22 anys i en fa gairebé tres que viu al Centre. L’any passat ja va participar en aquest campus d’estiu. Diu que el d’aquest any li agrada més perquè l’anterior “era massa esportiu”.

A part de totes les activitats educatives i de suport que ofereix el Centre de Joves d’aquesta presó, durant l’estiu, posen aquesta opció a disposició dels interns preventius i de segon grau que ho vulguin. Aquest any s’hi han apuntat 65. Segons el director del Centre, José Núñez, “és una experiencia molt enriquidora pels interns”. “Hem de pensar que estan tancats i els canvis engresquen, tenen la oportunitat d’interaccionar amb persones de cultures diferents”, afegeix Núñez.

Una experiència, però, que no només és positiva pels interns. També ho és per tots els voluntaris que hi participen que, asseguren, “és increible”. La Francia té 28 anys i ha volat des de Mèxic amb el seu marit per participar en aquest projecte. Buscaven una activitat diferent i, assegura, que ha estat molt enriquidor. “Això és molt diferent a les presons de Mèxic, aquí no tens la sensació de perill i es treballa molt per rehabilitar als interns”.

Avui és l’últim dia del campus i els participants estan de festa. Sona música i interns i voluntaris fan broma mentre mengen fruita per refrescar-se. “L’últim dia del campus sempre hi ha llàgrimes”, explica el director del Centre.

Aquest és el tercer estiu que el Centre Penitenciari i el Servei Civil Internacional de Catalunya organitzen aquest camp de treball. Segons el director José Núñez, es tracta d’un projecte que “respon a la línia de treball de la política penitenciària que es fomenta des del Departament”. “La nostra missió és aprofitar el temps de privació de llibertat perquè les persones que estan aquí dins facin una reflexió prosocial”, afegeix Núñez.

La natura i el reciclatge són la temàtica d'aquest any, i la creació d'un hort urbà ha estat l'activitat estrella. Gemma Rubio, una de les educadores del Centre, explica que aquestes activitats “són un aire fresc pels interns”. Segons Rubio, “permeten als interns participar en una activitat on aprenen més valors dels que la gent es pensa”.

A més, aquells interns en condició de tercer grau i que ja tenen permisos per sortir, també podien participar en camps de treball a fora del centre. Aquest estiu, ho ha pogut fer un intern que ha anat a Valls d’Aguilar a fer tasques educatives i de renovació del poble.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00