Sociedad
CIUTADANIA

Bausen recorda la Teresa, la dona que té un cementiri propi a la Val d'Aran

L'ajuntament ha fet una col.lecta per finançar una placa que recorda la història d'aquesta dona, a qui el capellà no va deixar enterrar al cementiri del poble per haver viscut "en pecat".

El cementiri on descansa Teresa, a Bausen, a la Val d'Aran. / RÀDIO LLEIDA

Bausen

El poble de Bausen, a la Val d'Aran, ha reviscut una història que tothom recorda per la tradició oral ja que va passar fa cent anys. És la història de la Teresa. Una dona que va morir jove, amb 33 anys, i que no va poder ser enterrada al cementiri del poble perquè el capellà s'hi va oposar. Vivia amb un home sense estar casada.

No va poder casar-se amb en Cisco, el seu amant, perquè n'era cosina i per poder-ho fer, l'Església demanava una dispensa que no podien pagar. Van decidir viure junts, com una parella, i tenir fills. Però la desgràcia els va caure i ella va morir amb 33. A l'hora d'enterrar-la, el capellà que no els va deixar casar, tampoc la va deixar enterrar al cementiri del poble, com recorda l'alcaldessa de Bausen, Veronique Noelle Fontan.

VERONIQUE FONTAN (alcaldessa Bausen): 'El mossèn no la va voler enterrat perquè deia que havia viscut en pecat'

00:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000159661/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els veïns de Bausen de fa 100 anys, segueix la història, van reaccionar a aquella intolerància. Tots i cadascún d'ells va participar en construir un cementiri per a la Teresa, en una zona apartada del poble, on, cada any, els seus descendents, li porten flors. Aquest dimarts, 16 d'agost, Bausen i les principals institucions de la Val d'Aran, li han fet un homenatge.

Amb els diners recollits en una col.lecta organitzada des de l'ajuntament, s'ha encarregat uns panells informatius fets amb lloses de pissarra en què s'explica aquesta història per a tots aquells que la vulguin recordar.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00