Sociedad
SANITAT

El Col·legi de Metges exigeix un pla de recursos adaptat al territori

L'augment de la demanda de serveis sanitaris i la davallada d'efectius i recursos merma el sistema mèdic de la demarcació. Els professionals demanen millores a les condicions laborals.

Metge atenent una pacient a la seva consulta. / ACN

Tarragona

Les urgències desbordades, personal fent visites d’una especialitat que no és la seva, pacients que no poden ser hospitalitzats malgrat necessitar-ho o manca de recursos. Amb aquesta problemàtica es troben els professionals de la salut del territori a diari. El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) exigeix al departament de Salut un pla de recursos específic per a cada territori per resoldre aquesta situació.

A l’estiu les visites no minven

Ans al contrari, a l’estiu les condicions climàtiques fan favorable que els pacients dels geriàtrics pateixin la calor i s’agreugin i descompensin les patologies cròniques. Tot i això el personal es veu retallat amb consideració els mesos estivals i els centres hospitalaris ofereixen menys espais, equipaments i oportunitats, segons el col·lectiu.

A l’Atenció Primària han augmentat considerablement les visites i, a causa d’aquestes reduccions, s’està donant resposta i cobertures amb menys recursos. Els professionals que hi treballen es veuen carregats amb un volum més alt de feina i això pot comportar problemes personals i de salut per als propis metges.

Seguint amb la línia, segons el COMT, les urgències i emergències de la demarcació es troben plenes i els metges han de treballar amb patologies que no els hi corresponen. A més, el nombre de pacients també s’ha incrementat i la reducció de professionals comporta que les llistes d’espera s’allarguin perjudicant la qualitat del servei i la salut dels usuaris.

Millores urgents

El COMT insta al Departament de Salut que canviïn aquestes situacions. Expressen la necessitat que s'elabori un pla de recursos específic per a cada nivell assistencial i s’adapti a les necessitats de cada territori. Per això també es demana que es resolgui el greuge pressupostari que hi ha vers la resta de demarcacions.

Precarietat laboral

Un dels problemes més importants es la baixada de personal sanitari amb un contracte estable i l’auge dels contractes diaris o setmanals. El COMT exigeix que els proveïdors sanitaris deixin de reduir les seves plantilles i proporcionin estabilitat laboral als seus assalariats per tal de millorar la qualitat del servei. Amb aquesta mesura es posaria fre a un dels mals que creix dins del sector: un 29,5% més de metges han demanat el certificat d’idoneïtat per treballar a l’estranger. La manca de seguretat i de confiança vers el futur del sector ha fet que els joves es replantegin la seva carrera i mirin més enllà de les fronteres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00