Sociedad

L'impost del Sol del Partit Popular posa en alerta el sector de les renovables

El Decret 900/2015 es va aprovar el passat octubre per tal que aquells que tinguessin plaques fotovoltaiques contribuïssin a mantenir el sistema elèctric estatal

L''impost del sol' del PP posa en alerta el sector de les renovables

L''impost del sol' del PP posa en alerta el sector de les renovables

02:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001101367/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L'anomenat "impost del sol" ha posat en alerta tot el sector de les renovables. Va entrar plenament en vigor el passat mes d'abril i grava els sistemes d'autoconsum elèctric, és a dir, que aquells particulars o empreses que s'abasteixen de forma autònoma amb plaques fotovoltaiques han de pagar per contribuir a sufragar els costos del sistema elèctric estatal. Tots ells, i també la Generalitat, han presentat recursos a la justícia. 

Ja fa uns anys, però, que l'autoconsum ha emergit com a alternativa per l'abastiment d'electricitat en indústries i, des de fa poc, en habitatges. L'abaratiment de les plaques fotovoltaiques ha permès que alguns particulars s'hagin plantejat de generar, a casa, l'electricitat que després consumiran. Però el decret ha aixecat una forta polèmica en el sector.  Susanna Grau, de l'Autoritat Catalana de la Competència, apunta que "el Reial Decret dificulta molt la possibilitat d'esdevenir autoconsumidors, perquè s'incorporen unes càrregues per poder operar que ho fan inviable".

Una d'aquestes càrregues afegides és un comptador específic que recull l'electricitat generada de forma autosuficient. Manel Romero, delegat a Catalunya de la UNEF, explica que l'impacte econòmic del Decret pot arribar a pèrdues del 10% de l'estalvi en cada cas: "fa que tinguem un estalvi menor quan fem autoconsum i, amb l'obligació de col·locar aquests comptadors que fiscalitzen el consum, provoquen sobrecostos inassumibles".

GETTY

L'impost, però, no és l'única barrera. L'advocat especialista en autoconsum, Daniel Pérez, assenyala que les autoritzacions són el veritable problema a l'hora d'instal·lar-se aquests sistemes alternatius: "no és només el Ministeri qui t'ha d'autoritzar, sinó que també ho ha de fer l'elèctrica".

Ara mateix hi ha dos recursos plantejats a la justícia. La Generalitat ha presentat recurs al TC al·legant que té competència en la matèria, i des de particulars fins a organitzacions com Greenpeace han dut el Decret espanyol al TS. Pérez detalla que amb el 75% de les instal·lacions que no s'han adaptat a la nova normativa " creiem que no s'aplicaran les multes previstes", però desconfia en el sentit que el Decret segueix sent-hi.

Actualment, Catalunya s'abasteix al 53% per l'energia nuclear, i les renovables només representen el 18% de la producció de l'energia. Ser 100% renovables seria possible? Manel Romero recorda que "molts estudis han demostrat que ser 100% renovables és possible. No d'un dia per l'altre, però Catalunya i Espanya té sol i vent per arribar-hi".

Els experts coincideixen en què l'aportació que pugui fer a la sostenibilitat el sistema de l'autoconsum anirà en augment, i que les grans elèctriques no podran girar l'esquena a l'evolució tecnològica en el sector de la fotovoltaica.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00