Sociedad

Parts cada vegada més naturals

En set anys, els hospitals públics catalans han reduït més d’un 30% el nombre d’episiotomies als parts. Aquell tall vaginal que es fa, a vegades, perquè el nadó surti més fàcilment

Getty Images

Barcelona

Els parts s’atenen cada vegada de forma és natural als hospitals públics catalans. Segons dades de la conselleria de Salut, en set anys, aquests hospitals han reduït més d’un 30% el nombre de parts amb episiotomia. Aquell tall vaginal que es fa, a vegades, durant el part perquè el nadó surti més ràpid.

Ramon Escuriet, coordinador del Programa d'atenció al part normal de la conselleria de Salut, diu que aquesta tendència a la baixa s'explica perquè “el 2008 es va començar a aplicar l'anomenada ‘Estratègia d'atenció al part normal’”. Una sèrie de recomanacions perquè als hospitals els parts sense complicacions s'atenguin amb la mínima intervenció mèdica. És a dir, sense medicaments per accelerar la dilatació, ni fer aquest tall vaginal. Escuriet justifica aquest canvi de tendència perquè “amb els anys s’ha vist que tenen més problemes de recuperació les dones que se’ls fa el tall vaginal perquè se’ls lesiona la musculatura”.

El 2007, als hospitals públics, es feia aquest tall vaginal a una de cada tres mares de forma rutinària. El 2014, no arriba a una de cada quatre i quan es fa és perquè el part es complica i cal accelerar-lo o fer servir fòrceps.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00