Sociedad

El coworking, a l'alça

Els espais de coworking a Barcelona es multipliquen per sis des del 2012. La ciutat ja acull més de 200 espais de coworking o d'ecotreball

Reportatge: La proliferació dels espais de coworking a Barcelona

Reportatge: La proliferació dels espais de coworking a Barcelona

03:04

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001125504/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Periodistes, dissenyadors, entrenadors personals o, fins i tot, persones dedicades a la botànica. És només una mostra de la gran diversitat de professions que es poden trobar en els anomenats espais de coworking o d'ecotreball. Treballen autònomament, però ho fan en contacte amb les altres persones presents a l'espai de treball col·lectiu.

El community builder del CREC del Poble-Sec, és a dir, la persona encarregada de teixir les xarxes entre els coworkers, és en Marc Navarro, que destaca les sinergies que es creen en aquests entorns de treball: "la diferència del coworking és que hi ha un equip gestor que s'encarrega de connectar la comunitat. La gent comença a utilitzar-nos com a un nucli de talent on trobar professionals de diferents àmbits".

En pocs anys, les comunitats de coworking a Barcelona han augmentat exponencialment. Des del 2012 s'ha passat d'una trentena d'espais fins als 200 actuals i, de fet, mostra d'aquesta expansió n'és el propi CREC del Poble-Sec, que aquest setembre inaugura el seu segon espai, en aquest cas, a la Gran Via. El "coworking", però, no és tan nou com sembla. El 2005 va obrir a San Francisco el primer espai amb aquesta denominació, però a mitjans dels noranta ja van aparèixer, en ciutats com Berlin o Nova York, els anomenats "hackerspaces" o sales on informàtics compartien escriptori per desenvolupar projectes plegats.

Imatge de l'espai de coworking CREC, al barri del Poble-Sec de Barcelona. / Ferran Moreno

A Barcelona, un altre espai és el de Casp 43 que se centra en projectes que promoguin l'economia solidària i que apostin per finançar-se a través de banques ètiques. Ara mateix sumen 130 persones entre els seus dos espais. David Guàrdia, coordinador del grup Ecos, descriu que "el grup Ecos té per objectiu contribuir al mercat social i al benestar de les persones que integren la cooperativa, a més d'enfortir l'economia solidària com a eina de transformació social". I afegeix que "enteníem que els diferents projectes del grup era molt millor que compartissin espais i que les cooperatives treballessin plegades perquè s'originessin projectes d'intercooperació compartits".

Amb tarifes que oscil·len entre els 100 i els 300 euros mensuals, les zones de coworking s'han consolidat com una autèntica alternativa per a molts autònoms o freelance, amb projectes que busquen impregnar-se d'idees. I cinc anys després del seu esclat a Barcelona, la ciutat s'ha convertit, sens dubte, en un autèntic punt de referència per els coworkers.


 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00