Sociedad

El govern espanyol impedeix a Girona acollir un congrés sobre seguretat jurídica

Segons la Universitat de Girona, el govern espanyol ho ha descartat perquè Girona, "la capital més independentista", no pot ser la seu d'un congrés internacional sobre seguretat jurídica

(a l'esquerra) El rector de la UdG, Sergi Bonet, acompanyat del ministre de justícia en funcions, Rafael Catalá, durant la presentació el febrer a Madrid del llibre del I Congrés que es va fer a Girona el 2013 / Congreso Seguridad Jurídica

Per aquest motiu s'ha suspès aquesta cimera que havia de reunir caps d'estat de països llatinoamericans, polítics espanyols i juristes, organitzada per la Universitat de Girona i la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB). El rector de la UdG acusa a l'estat de suspendre aquest esdeveniment per motius polítics i critica durament que es barregi política i universitat.

El II Congrés Biennal sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica estava previst entre el 10 i 12 d'octubre a la ciutat de Girona. Hi havien de participar entre 600 i 700 persones del món jurídic i també polítics de primera línia com representants polítics del govern espanyol i caps d'estat de, com a mínim , dos països llatinoamericans.

Els organitzadors de l'acte (la UdG i la COMJIB) s'han vist forçats a suspendre'l perquè el govern espanyol, tot i haver-s'hi compromès inicialment, se n'ha desentès i la seva implicació era imprescindible.

No hi ha cap explicació per escrit, només verbal, dels ministeris d'Afers Exteriors i de Justícia que han comunicat a la Universitat de Girona que la "conjuntura política actual" impedeix fer aquest congrés a Catalunya.

En declaracions a Ràdio Girona el rector de la UdG, Sergi Bonet, explica que "el motiu està molt relacionat amb tot el procés polític que es viu a Catalunya i pel conflicte que es generaria fent aquest congrés justament a la capital on hi pot haver una corrent més independentista":

Sergi Bonet - Rector UdG

00:33

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000121027/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segons expliquen des de la organització, l'estat també volia evitar el contacte de polítics llatinoamericans amb representants de les institucions catalanes. Bonet critica durament que es barregi la política amb la universitat:

Sergi Bonet - Rector UdG

00:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000121028/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els organitzadors de l'esdeveniment també assenyalen que la situació política espanyola, sense govern, ha complicat l'organització del Congrés.

Finalment, aquesta segona edició es trasllada a Argentina i se celebrarà a Buenos Aires entre els dies 15, 16 i 17 de maig de 2017.

EL MINISTERI DE JUSTÍCIA, HO NEGA

El Ministeri assegura que l'únic contacte del rector o de la Universitat de Girona amb ells va ser el febrer, a la Casa de América de Madrid, on es va fer precisament la presentació del llibre que es va publicar sobre el I Congrés que es va fer a Girona l'any 2013.

Diu el Ministeri que des d'aquell moment (el 9 de febrer) no hi ha hagut cap més contacte amb la Universitat i asseguren que han tingut coneixement de que s'havia suspès quan han rebut la trucada de Ràdio Girona.

D'aquesta trobada del rector amb representants del ministeri de Justícia a la casa de América de Madrid (entre ells el ministre Rafael Catalá), Sergi Bonet, diu que en va treure el compromís públic de donar suport a la celebració d'aquest congrés a Girona.

SEGURETAT JURÍDICA, POBRESA I CORRUPCIÓ

La segona edició d'aquest congrés gira al voltant de la "Seguretat Jurídica, Pobresa i Corrupció" i l'organitzen la Càtedra de Cultura Jurídica de la UdG i la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB). L'objectiu de l'esdeveniment és, segons els organitzadors, ser "un punt de trobada" de tots els juristes iberoamericans per arribar a conclusions que serveixin per "enfortir les institucions i millorar la protecció dels drets dels ciutadans".

L'any 2013, Girona ja va acollir el I Congrés Biennal sobre Seguretat Jurídica i Democràcia i el va inaugurar l'aleshores príncep i actual Rei Felip VI.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00