Sociedad

Pérez Andújar defensa que “tota la gent de Barcelona hi cap a Barcelona”

L'escriptor ha reivindicat la cultura popular i ha recordat la lluita obrera i veïnal en un discurs en el que ha obviat la polèmica pel pregó alternatiu

Pérez Andújar defensa que “tota la gent de Barcelona hi cap a Barcelona”

Pérez Andújar defensa que “tota la gent de Barcelona hi cap a Barcelona”

Barcelona

L'escriptor Javier Pérez Andújar ha obert les Festes de la Mercè 2016 amb un pregó que ha repassat la cultura popular dels barris i en el que ha reivindicat el caràcter inclusiu de Barcelona.

Pérez Andújar va dir que no oblida els “treballadors i treballadores, la gent de Barcelona que després d'esgotar-se a les cadenes de muntatge (…) treia força de la seva pròpia pobresa per convertir la vida en democràcia”. I que encara que ara vulguin acabar amb els paisatges de la memòria obrera, la gent de Barcelona no renunciarà al “dret a ser de Barcelona cadascú a la seva manera”.

I en aquesta línia va continuar dient que “des del més discriminat dels barris fins les residències més privilegiades, tota la gent de Barcelona hi cap a Barcelona”.

Va recordar els interns del centre d'estrangers de la Zona Franca, dels que va dir “volen ser de Barcelona i no els deixen, i els segreguen”.

El seu discurs estava ple de noms propis, d'escriptors i escriptores, de dibuixants, de personatges del tebeo. Tots ells barcelonins encara que haguessin nascut en qualsevol altre lloc. Un fet que repetia Pérez Andújar no és important perquè quan ho van fer “eren massa petits”.

Va fer un repàs de la cultura popular dels barris i va criticar algun dels efectes negatius del turisme massiu. Per exemple, quan va lamentar que els quioscs de La Rambla, “la llibreria dels pobres” venguin cada cop menys diaris i llibres i que ofereixin records de la ciutat “amb una imatge tronada de Barcelona”.

Pregó alternatiu

No hi va haver cap referència a les crítiques que havia rebut per part d'alguns sectors independentistes que li retreuen que hagi comparat la manifestació de l'11 de Setembre de 2014 amb un parc temàtic. Ni tampoc al pregó alternatiu que per aquest motiu va fer l'actor Toni Albà a Pla de Palau vestit de Felip V.

Pérez Andújar defensa que “tota la gent de Barcelona hi cap a Barcelona”

Albà va començar el seu discurs quan va acabar el de Pérez Andújar. Durant el seu parlament, Albà va carregar contra la gestió d'Ada Colau i va acusar Pérez Andújar d'haver insultats els catalans que defensen la independència.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00