Sociedad

6 de cada 10 al·lèrgics a un medicament en realitat no ho són

Segons un estudi de l'Hospital de Bellvitge, aquests pacients en realitat van tenir símptomes que el metge o ells mateixos van atribuir a una reacció al·lèrgica sense que ho fos

Segons un estudi de la Unitat d’Al·lergologia de l’Hospital de Bellvitge, el 59% dels pacients etiquetats com a al·lèrgics a un medicament no ho sónGetty Images

Barcelona

L'estudi l'ha fet la Unitat d’Al·lergologia de l’Hospital de Bellvitge i conclou que més de la meitat de les persones etiquetades com a al·lèrgiques a la penicil·lina, al diclofenac o a l’acetilsalicílic en realitat no ho són i que per tant estan evitant tractaments que en realitat no els fan cap mal. “A un 59% dels pacients avaluats en aquest estudi se’ls podria treure l’etiqueta d’al·lèrgics a un medicament”.

El doctor Ramon Lleonart, un dels responsables d'aquesta unitat, diu que falta formació, especialment als ambulatoris, per distingir una reacció al·lèrgica d'un símptoma del propi procés víric o la malaltia que tingui el pacient. “Hi ha gent que està prenent un medicament i té una erupció, però aquesta erupció pot ser del mateix procés víric o espontània. No té perquè ser pel medicament”.

Segons Lleonart, “massa sovint hi ha pacients, farmacèutics i metges d’atenció primària que posen l’etiqueta d’al·lèrgic a un medicament sense haver fet un estudi diagnòstic”. Només un al·lergòleg pot detectar si es tracta d’una al·lèrgia i cal fer-ho “just després d'una reacció perquè no existeix cap test d'al·lèrgies a medicaments semblant al que es fa, per exemple, per detectar al·lèrgies alimentàries o a factors ambientals com la pols”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00