Sociedad

Un Gaudí a la Plaça de la Virreina

La capella de l'església de la plaça de la Virreina de Barcelona és de Gaudí i no d'un col·laborador seu com es pensava fins ara

Capella de Sant Joan de Gràcia / Marc Llibre

Barcelona

Aquesta és la conclusió d'una ponència que es presentarà al segon congrés mundial sobre Gaudí que es farà la setmana vinent a la Universitat de Barcelona.

El biògraf de Gaudí, Josep M. Tarragona, ha estat 15 anys estudiant la capella del Santíssim Sagrament de l'església parroquial de St. Joan de Gràcia a la plaça de la Virreina. Tot i que no hi ha cap documentació escrita Tarragona es basa en 12 arguments que li permeten afirmar que la capella situada al soterrani de la casa parroquial és de Gaudí i no del seu col·laborador Francesc Berenguer. Entre les proves que Josep M. Tarragona presentarà al congrés hi ha uns capitells similars a altres obres de gaudí com la Torre Bellesguard , columnes de l'altar com les de la Sagrada família o una signatura en forma de creu de malta que Gaudí utilitzava en les seves cartes "és la creu que tenim en totes les voltes de la capella, quan més endavant signa el llibre d'or de l'orfeó català utilitza la creu de malta en la seva signatura amb un disseny molt similar al de les voltes de la capella".

Façana de la casa parroquial de Sant Joan de Gràcia / Marc Llibre

Un altre argument són les superfícies còncaves i convexes característiques de Gaudí "que Berenguer per ell mateix mai fa"així com unes inscripcions en llatí a les voltes "amb la mateixa cal·ligrafia que Gaudí utilitza en totes les seves obres". El sagrari de la capella també apunta a l'autoria de Gaudí "els sagraris que feia Berenguer eren absolutament comuns el sagrari que hi ha aquí té totes les característiques d'un sagrari de Gaudí i cap dels de Berenguer".

Segons l'estudiós la confusió havia vingut pel fet que l'edifici de la casa parroquial sí que és de Francesc Berenguer però la capella del soterrani i uns elements de la façana del carrer de la creu tenen el disseny de Gaudí. "La façana té tres elements: les cartel·les del balcó, la composició dels finestrals, i la creu al punt més alt que són a altres obres de Gaudí però a cap de Berenguer".

Berenguer i Gaudí treballaven junts i eren amics segons el biògraf "Gaudí mai volia fer ombra al seu amic i col·laborador no tenia interès en que es destaqués que la capella era obra seva i no de Berenguer". Josep M. Tarragona afirma que "el disseny de la capella és de Gaudí amb la intervenció i execució de Berenguer "en la línia del que va passar amb la Sagrada Família" Gaudí era el creatiu i Berenguer desenvolupava els dibuixos, feia els càlculs i els detalls constructius".

L'estudi serà presentat el proper dimecres davant d'experts acadèmics internacionals al II Congrés Mundial sobre l'arquitecte organitzat pel Gaudí Research Institute i la Universitat de Barcelona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00